Atari´s blogg!

Atari´s blogg!

Atari´s blogg!

Denna bloggen handlar om fjordhästen Atari som är född 2006 e: Kim Hero 221 u: Tindra 3093 ue: Knast Halsneas 173 i bloggen kan även Gusten född 83 e: Ene 55 u: Freja 1828 ue: Frippe 91 nämnas. Atari är min framtida allround och tävlingshäst och Gusten var min första häst som jag ägt. Gusten togs bort pga ålder hösten 2011 då hann var 28 år gammal, han kommer alltid ha en speciellt plats i mitt hjärta

Året 2013 och 11,32%

Fjordingen AtariSkapad av Linda tis, december 31, 2013 22:45

Då var 21013 över och det är dags för en liten tillbaka blick. Målen för året var följande:

Atari:
Få ordning på vänster galoppen
Kvala till öppna klasserna på Fjordhäst SM (Sätter målet på öppna klassen och kommer jag till SM klass så är det bonus)
Ta upp körningen och ev komma iväg på någon tävling
Komma iväg på bruksridningstävling
Svenska fjordhästföreningens prestationsmedaljer

Jag:
Köpa lägenhet och flytta till Norrland på riktigt
Må bra och hitta på roliga saker som jag mår bra av

Vänstergaloppen har jag fått ordning på och den är nästan bättre än höger men han behöver ha mer styrka i kroppen.
Tyvärr kvalade vi inte till årets SM men är redan nu kvalad till bruksridningen i SM i Töreboda 2014.
Har kört två gånger och skall köra mer men pga is så har det inte blivit det tunt jul.
Jajamensan, två starter och det resulterade i 2a i DM och delad 1aplats i uttagningen för ÅFF- Så placerad i alla starter J
Inga prestationsmedaljer än men ev kan jag ansöka i bruksridningen.
Köpt lägenhet har jag gjort och trivs superbra i den.
En del roliga saker har det blivit och nästa år hoppas jag på fler.

2013 är året som Atari och jag debuterade på tävlingsbanorna i dressyr och Bruksridning och det har varit lite blandade resultat. Första tävlingen i vår var inte lyckad då jag red fel och Atte dog inne på banan och jag red verkligen slarvigt. Men sen har vi övat och tävlat lite mer. Näst sista tävlingen nu på hösten så var det på hemmaklubben på Tanne och tävlingen gick utomhus. Känslan var bra och målet för LB:2 var 55% men snubblade lite på mållinjen och hamnade på 54,10% Sista tävlingen så åkte vi till Sundsvall och fick sova över hos M. Hade utmärkt hjälp av henne på framridningen och det kändes bra. Men tyvärr så dog han lite när vi kom in i ridhuset och jag försökte få honom att galoppera på lite innan vi fått startsignal men det räckte inte och i ena galoppen så saktade han av för tidigt och även denna gång så snubblande vi på mållinjen och fick 54,50%. Så typiskt men vi tar igen det i vår. Roligt var att M dömde ju oss på våran första tävling i vår och var ju med på sista och fick höra att vi utvecklats mycket sen dess och räknar jag ut det så höjde vi oss 11,32% från första till sista start och det är jag så nöjd med.

Bruksridningen har det gått bättre med och gjort två starter och varit placerad på bägge. Första starten var på distriktmästerskapen. Red en okej rund med lite missar men kändes okej. Sen var det lång lång väntan till prisutdelningen och innan man fått resultatet, av 7 starter så kom jag 2 och var så glad, första gången jag varit placerad. Andra tävlingen var i Jättendal och uttagningen för Ångermanlandsfjordhäst förening. Tre ekipage och för min del var det lite missar i vändning i trångt utrymme, backningen och rev nån boll i serpentinerna. Men slutade på delad 1 plats och det kan man ju inte vara missnöjd med. Andra ekipaget skall inte hoppa så jag är uttagen och skall representera ÅFF i bruksridning i sommar på fjordhäst SM i Töreboda. Så glad för detta!

En bra sak som jag gjorde detta året var att lämna Atte på tillridning hos M i två veckor. Bra dels för jag fick lite paus och fick samtidigt se vad han kunde göra, fick se bilder varje dag vad de gjorde och han är fin min kille och han kan minsann gå fint också. Dels är det jättebra att någon med mer tävlingsrutin och är väldigt duktig att prata med och som känner hästen så man kan få lite tips.

Nu ser vi fram emot 2014 och hoppas att det skall gå ännu bättre för oss det året!

Bild från sista tävlingen i Sundsvall  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post259

TVå funderingar!

Fjordingen AtariSkapad av Linda fre, december 27, 2013 23:28

Helgen innan julen samt julafton så passade jag på att tömköra Atte runt på gården. Första dagen var den ganska blåsigt och det var en del vågor i vattnet så var lite att titta på så Atte sträckte lite på sig men var snäll, andra dagen lugnare och vi tränade på stopp och stå still samt gå nära saker som en lastkaj. Första dagen var det 3,60 km på 51 minuter och andra dagen 3,10 km på 45 minuter så man kan säga att jag fick lite motion också. Julafton fick vi sällskap an T (Attes hagkompis, en unghäst) och vi gick runt tillsammans och Atte fick agera stöd åt T ibland. Den dagen blev det ”bara” 2,48 km på 30 minuter. Sen var det julfirande hemma hos bästa stallkompisarna AC och L.

Juldagen så red jag i ridhuset då det var dåligt underlag ute med is överallt. Red fram i skritt och trav och sen hoppade vi kryss med sockerbitar på volt. Det är ju så lågt så Atte kliver över men det vart mest övning för mig att rida i galopp i bägge varven och inte bryta av. Jag har nån förmåga att göra nått precis innan hindret så antingen saktar han av eller så landar vi i obalans och korsgalopp. Men det gick bättre när jag kom på större volt och ”hoppade” hindret det följde med över hindret bättre. Det var ganska jobbigt för bägge oss men nyttigt och jag hoppas att jag snart kan köpa en hoppsadel så blir det lite lättare.

Annandag så hade jag insläppet av stallets 18 hästar så åkte dit på eftermiddagen så det var mörkt och isigt så blev tömkörning i ridhuset. Värmde upp i skritt och trav sen satt på inspänningar och jobbade med galoppen. Riktigt fin vänstergalopp där han satte under sig en del, den skall man bara få till under ridning också. Högergaloppen är bra men nästan lite lat där. Riktigt nöjd med hur man jobbade och det är skoj att jobba med honom.
Idag så skulle jag sticka till stallet och rida men när jag satt på jobbet så ringa AC och sa att hon mockat så det blev vila för bägge Atte och mig. Nya tag i morgon.

Har två saker jag funderat på. Första grejen är varför Atte har gått upp i vikt just nu, inte så farligt men ett par kilo och det märks när man skall spänna sadelgjorden. Han har ju gått på fri tillgång i hagen sen tidig höst och bytte kraftfoder gjorde jag för nästan två månader sedan och det får han så lite av. Måste vara att han inte gått så mycket, jag har ju varit borta en del med jobbet så blivit lite vila och sen mådde jag ganska dåligt ett par veckor innan jul så inte orkade rida då. Skall se om det går till sig om jag motionerar han lite mer. Känns lite bakvänt att han var finare på sommarbetet när mitt i vintern.

Andra grejen jag funderar på är transport. Min transport som jag haft i drygt 10 år är jag lite less på och måste byta golv på den innan den kan användas igen. Surfar nästan dagligen på transporter och fattat tycke för Cheval släp. Men sen är ju frågan om man skall köpa nytt eller begagnat. Vill ju helst köpa från firma då det är mindre strul och händer det nått så han man mer rättigheter som konsument. Min bilaffär förra året gick ju inte så bra och då köpte jag ju ändå av firma så nog med vad som gäller denna gången. Begagnade som jag sett har dock ett stort problem lastvikten. Jag vill ha så jag får in hästen och lite hö och utrustning och ändå köra lagligt. De flesta jag hittat så lär jag få tokbanta hästen eller hugga av bakbenen på honom. Köper jag nytt så får jag välja precis som jag vill ha den med alugolv, sadelkammaren, vinterdäck och hård överlucka och det bästa av allt ingen besiktning på fyra år. Totalvikten får man dessutom välja själv. Många fördelar med köpa nytt men det är ju en kostnadsfråga men på tanke att jag skall säkert ha den i tio år eller liknande. Funderingarna får fortsätta och första steget är uppkörningen för utökad B-behörighet i januari, tar jag det så får jag dra 1800 kg med min bil istället för 1370.

  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post258

Tappskop och ny sadel!

Fjordingen AtariSkapad av Linda fre, augusti 23, 2013 10:24

I helgen har jag stått i nya stallet i tre veckor och tiden går så fort. Trivs väldigt bra i stallet och tror vi kommer ha det bra där i vinter. Hästarna har gått ute i beteshagen en liten bit från stallet och blivit stödfodrade med hö men nu har alla flyttat ner till vinterhagarna men går fortfarande ute. Atte har fått sällskap av två stallkompisar H och R från gamla stallet, så nu går de tillsammans i vinterhagen och går på fritt tillgång på hö (finns inget att beta i hagen). Atte har senaste dagarna gått upp lite i vikt men absolut ingen fara än. Har fått flera kommentarer om Atte att folk är så förvånade att se en fjording i trim. Lite lustigt tycker jag då han precis gått upp ett par kilo och så är jag van att se fina fjordingar i trim men folk har väl mest sett tjocka fjordisar. Kul att de tycker han är fin och i trim så suger åt mig lite äran där.

Det har blivit lite motion av Atte men vi fick en tappsko precis fredagskvällen innan tävlingen och han ömmade så blev tyvärr bara att ställa in tävlingen, surt sa räven. Men tappsko, sadel som inte sitter hundra och transport som jag måste kolla golvet på så vart det för mycket så avbokade istället. Sen fick det bli lite vila innan vi fick på en ny sko igen. Men vi har testat utebanan och ridhuset och de är helt okej, men försöker undvika ridhuset så mycket jag kan då det säkert kommer bli en del i ridhuset i vinter. Red dock barbacka i ridhuset en dag för testa, aldrig suttit på honom barbacka så tyckte ridhuset var bra plats att börja. Bekvämt var det men inte riktigt lika bekväm som Gusten var, älskade gamla Gusten. Dock så fick jag inte till vänstergaloppen då heller och var den dagen bered att ge upp och inse att jag inte kan rida min häst och likbra att sälja.

Ett par dagar efter så hämtade jag ut min nya dressyrsadel Crown Jessica och fick då tillbaks lite av känslan. Provred först en hoppsadel HDR och den var okej tyckte jag. Satte av och sadlade om med Jessican och upp i sadeln igen och första känslan var ”Aha så här skall det vara” Den gick att sitta i traven ordentligt och Atte travade på framåt och verkade trivas med.

Dagen efter så red jag på stora utebanan och testade HDRen igen. Red lite bommar och ett väldigt lågt plank som jag vågade ta i galopp, brukar bara våga travhoppa. Men har lite problem med att sitter jag i galoppen så slutar jag driva innan hindret och Atte saktar av och står jag i lättsits så hoppar jag av Atte för tidigt men det är ju väldigt låga hinder. Men övning och tydligen så skall jag inte titta på hindret utan längre fram så skall det bli bra. Dock är jag förvånad över mig själv, är så hoppsugen och vill sänka muren och hoppa den. Konstigt att nått så kul kan samtidigt vara så skrämmande men skall nog ta och hoppa lite. Tyvärr så blir det inget köpa av HDR för den är för flatback så får inget stöd och fick ont i knät. Får jag sålt min Morris & Nolan dressyrsadel så skall det förhoppningsvis bli en allroundsadel och då jäklar skall vi hoppa.

Två 1,5 timmars uteritter har det också blivit tillsammans med en tjej i stallet som rider western. Vi red två olika vägar och det verkar ju finnas en del olika och det är skoj, Frösön var verkligen begränsad med det. Här om kvällen red vi Överbyvägen och det var underbar utsikt över vattnet och vägen gick både i skogen och på ängar som det gick att trava på. Atte vara ganska snubblig för dagen men han är väldigt trött nu också och skulle behöva stå inne och vila lite. Var ett ställe vi gick förbi kohagen och det var kossor med bjällror precis vid staketet och de var jättenyfikna och när de sprang under vägen vi stod på och kom upp på andra sidan oss så vart Atte lite stressade men vi tog oss förbi.

Finns ett ställe man kan ner till vattnet och bada med hästarna så vi promenerade dit en dag och så klart var det ju vågor på vattnet just då med bara lite övertalning så gick Atte i. Roligast var när han skulle dricka så kom en våg och han rycker upp med huvudet och kollar på mig med en min som sa ”vad gör du” haha han är så söt min kille. Andra gången vi var där nere så plaskade han i utan problem så vi skall rida ner där och kolla lite mer.

I helgen skall jag kolla golvet på min transport och se om det är i dåligt skick. Jag har bestämt mig för försöka sälja det , en Kylingekärra -91 men vet inte riktigt om jag skall byta in det eller om man skall sälja privat. Har suttit många timmar nu och surfat släp och kravet är boggie och integrerad sadelkammare och okej lastvikt. Har nog fattat lite tycke för Cheval släpen, Umesläpen och väldigt fina men lite för dyra tyvärr. Men hoppas att kunna vänta med köpet till våren. Tips angående ris och ros på olika släp mottages gärna! Först och främst skall jag sälja min sadel, en Morris & Nolan Gold Collection uttagen juli 2011 med bom 35 som är i väldigt bra skick. Nyköpt för 20800:- Hoppas hoppas att jag får den såld!!!

I helgen skall jag och en westerntjej i stallet bygga bruks/trail/miljö bana och öva. I slutet på september är det DM i bruksridning och vi skall ju försöka kvala till SM. Sen söndag ör det dressyrträning för A på Tanne. Så fullspäckad helg men rolig.  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post255

Sparkar igång bloggen igen!

Fjordingen AtariSkapad av Linda ons, juli 10, 2013 22:21

Jag skall försöka skaka liv i bloggen igen. Det har hänt ganska mycket på hästfronten i vår. Vi har jobbat hårt med galoppen och fått hjälp av en väldigt bra tjej som jag ridit för och hon har även suttit upp och hjälp mig. Det går framåt med vänstergaloppen och nu är det inte alls så omöjligt som det varit, senaste tiden har det blivit ett par felfattningar men sen har det gått att fatta rätt. Han har även visat upp en helt underbar ridkänsla senaste tiden och ridningen har varit jätterolig. Det jag har gjort annorlunda är att jag försöker rida på mer framåt för han behöver gå i lite mer tempo. Jag har verkligen hittat tillbaks till bra känsla också så jag vågar mer igen, efter körolyckan i höstas så vart jag väldig feg men nu som sagt börjar det kännas bra igen. Hemmaklubben hade en tävling i maj och red en klass på fredagen och det gick inte så bra för jag fick totalt hjärnsläpp och visste inte alls vart jag skulle i programmet och Atte saktade av för skita. Poängen vart ju därefter. Dagen efter så var det en start också och nu gick det mycket bättre dock satt i vänstergaloppen alls men väldigt nöjd med höjt oss med 8 % över en natt.

Lite av våra sommarplaner då! I slutet av juni så lämnade Atte Frösöstallet och åkte på bete hemma hos en stallkompis och fick bara vara häst en dryg vecka, det var ganska skönt för mig att lite minisemester också.

I söndags den 7:e s gick jag upp tidigt och lastade in kaninen i sin transportbur och hämtade släpet i stallet och for iväg och hämtade Atte. Satte iväg emot Stockholm vid 6 på morgonen. Blev en del stopp på vägen för kolla till bägge två. Atte reste bra och åt lite betror med mycket vatten så han fick vätska för det var riktigt varmt. Han var lugn men svettig när vi lastade ut väl framme efter många timmar senare. Atte fick komma ut på bete hos syrran och blev genast kompis med deras ena shettis. Åskar fick bo en box och för Sveriges mest bortskämda kanin så är ju en box inte alls skoj han är ju van att ligga i soffan hemma.

Måndagen började ed att jag for upp till Norrtälje och körde en privatlektion för körtränare CM. Henne har jag tränat för tidigare och varit skoj men nu körde en av deras Connemaror. Vi körde ute på en äng och sen ner bland fåren och körde lite maraton mellan träden. Det var så skoj att köra och härligt att höra att jag är duktig och sitter bra i vagnen och är bra i handen. Syftet med lektionen är att jag skulle få köra en rutinerad häst tillsammans ed en rutinerad kusk, har ju inte kört en stor häst sen jag trillade av vagnen bakom Atte.

Igår tisdag så hjälpte jag syrran med stallet först sen red jag syrran och två kompisar till syrran i ridhuset, ena tjejen hade inte barnvakt s å dottern var med oss i ridhuset. Atte har ju vilat i drygt en vecka så skrittade fram länge sen gick över till trav och lite galopp. Han kändes oriden och lite stel men det är ju okej efter vilan. Vänstergaloppen var dock svår och när jag väl fick galoppera i det varvet så kändes det som han låg inåt i volten och inte orkade hålla galoppen. Ger det ett par dagar så får vi bygga upp styrkan igen. Atte blev toksvettig så blev en dusch och sen ut på betet till sin shettis igen.

Idag onsdag så red syrran och jag ut en kort sväng på deras travslinga. Typiskt nog så duggade det lite när vi tog in hästarna så vi satte upp i stallet och skulle ge oss i väg och då började det regna ordentligt och sen efter en stund så öste det ner ännu mer. Så var bara en slinga på ca 1,8 km med blandat skritt och trav sen gick hem dygnblöta.

Imorgon bär det iväg till Ökna skolan och Fjordhäst SM. Det skall bli så kul att kolla på alla fina fjordingar och träffa alla vänner. Tyvärr så får ju Atte inte följa med då vi ej kvalade, men liten tröst är väl att det inte är så många som kvalar till SM sin första tävlingssäsong.

  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post253

Klen tröst!

Fjordingen AtariSkapad av Linda ons, maj 15, 2013 22:52

Lördagen så skrittade jag ut på lite stigar och skulle sedan rida förbi islandshästarna men det har stått en grön maskin där på ena sidan stallet men nu hade de flyttat den så den stog bakom hörnet på stallet så Atte vägrade gå förbi så petade till honom två gånger men fick hoppa av och leda förbi. Gick hem och till volten för trava lite över bommar. Övade sen lite på öka galoppen på långsidorna och sen minska på kortsidorna. Fick jaga på Atte lite för han skulle öka på långsidorna men till sluta så gick det bra. Skrittade av en liten stund ute.

I söndags så var det dags igen för lite träning för S. Red fram och sen jobbade vi lite på en volt med han han skulle gå undan i lite sänkelvikning sen öka steg en lite och sen flytta för skänkeln igen. gick sen över till rida öppna på halva långsidan och sen volt runt hindret och sen var det meningen med sluta men jag fick inte till det. S hoppade upp men han ville inte sätta ena bakbenet under sig och gå i sluta. Jag jobbade upp igen och fick till ganska bra höger galopp och sen en bra vänstergalopp. Skulle sedan fatta vänster igen men han vägrade och vi försökte och försökt och jag blev bara mer och mer förtvivlad och dessutom så började spöregna och storma men skam den som ger sig. S sa att han var riktigt fin i formen och hade kanon trav men det kändes som en klen tröst då det var galopp vi var ute efter. Tillslut hoppade S upp och fick igenom vänstern två gånger och då la vi av för vi hade ridit över en timme och det var så dåligt väder.

Måndag och tappsko på ena bak, nåja hovis om två dagar så ingen fara. Promenerade runt på stigar och kollade stallets fälttävlanshinder som tyvärr är förfallana många av dem. Men en del ser nästan ingivande ut att hoppa, konstigt att jag tycker det för jag är så feg i hoppningen.

Tisdagen så skrittade och travade lite på banan och sen körde ökningar i galoppen på långsidorna. Idag visste Atte vad som gällde och var duktig och ökade bra och gick även att få tillbaks. Sen skrittade vi runt hagarna som avslutning.

Idag onsdag så var hovis och skodde om Atte och sedan hoppade M i stallet Atte på våran bana. M tävlar sina två d-ponnysar i LA-nivå och är väldigt duktig. Hon hade nått enstaka mindre hinder och sen två hinder i rad. Atte hoppar bättre när det blir lite högre men var ganska vinglig emot hinderna. Såg jättefin ut på bana och så skoj att se sin häst bli hoppad. Tror det är väldigt nyttigt för honom att bli hoppad.

Nu drar jag på hemvärnsövning så medryttaren har hand om Atte två dagar och så blir det vila en dag. Lite dåligt tajming med övning nu mitt i tävlingssäongen och vi behöver träna allt vi kan men inget jag kan ändra på och så måste jag göra mina avtalsdagar med hemvärnet. Sen får jag ju bonus utbetalt i pengar som gör det hela lite roligare.

  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post252

Meryttare har provridit!

Fjordingen AtariSkapad av Linda tor, januari 17, 2013 23:14
I tisdags så var det en tjej och provred Atte. Sadlade och gick till ridskolans volt och märkte snabbt att Atte var så pigg och lite på tårna. Skrittade fram och han var laddad men skötte sig ganska bra förutom ett par stopp då han inte riktigt ville gå fram. Han blev lite bättre när vi började trava men det kändes lite som skulle inte tjejen varit där och tittat hade jag säkert hoppat av och gett upp lite. Det var ganska livat runt om med många hästar vara en hoppade ganska mycket runt, folk som gick utanför volten och bilar som kom och åkte. Tjejen hoppade upp och provade honom i alla gångarter och det såg lugnt och harmoniskt ut. Får se om hon blir medryttare men vore skönt med nån stallfri dag och lite hjälp med motionen av honom.

Igår onsdag så gick vi en promis med sällskap av två andra i stallet som skrittade sina hästar. Atte var så pigg och skrittade på i bra fart. Ville inte alls an nån av de andra hästarna skulle gå om honom. Skrittade till gården med islänningarna den upplysta delen och sen tillbaks och skrittade runt lite på ridskolans volt. Totalt blev det cirka 30-35 minuter.

Idag så blev det sen stalldag så klockan var nästan 8 när jag kom dit. Efter de vanliga sysslorna så tog jag sällskap av en annan tjej i stallet och gick till ridhuset. Vi tog ena delen av ridhuset och ett par andra var på andra sidan skynket. Atte var pigg men kändes ändå fin, lite spänd när de andra galopperade på andra sidan skynket men inte värre än han lyssnar lite. Red lite volter och lite högergalopp men var lite svår att hålla ihop i galoppen idag så jag tappar lite sitsen och kommer upp i sadeln när jag egentligen måste sitta djupare och driva med. Avslutade med lite sidvärtsrörelse och sen var vi nöjda. Stallkompisen tyckte Atte såg fin och avslappnad ut och det är ju bra.

I tisdags så var det en stor dag. Jag avslutade lägenhetsköpet och var en vända till MIN lägenhet och bara njöt och gick runt med stort leende på läpparna. Så glad och nöjd att ha eget ställe igen, får dock se när jag flyttar in på riktigt. Nu i helgen så kommer jag åka ner till Stockholm och hämta möblerna. 120 mil i max 80 km/h själv, roligare har jag nog haft men tanken på min lägenhet så kommer det förhoppningsvis gå bra. Atte har en tjej i stallet hand om och hon skall rida honom med så bra att han slipper vila i tre dagar.

  • Kommentarer(2)//atari.hovar.com/#post249

Årskrönika 2012!

Fjordingen AtariSkapad av Linda sön, december 30, 2012 22:33

Satt just och tänkte tillbaks på det gångna året och först tänkte jag att ingeting har hänt och vi är fortfarande på ruta ett men sen kollade jag igenom dagboken lite och det har ju faktiskt hänt en del.

Vintern så försökte vi bara hålla igång så gott vi kunde i ganska dåligt underlag. Jag köpte ny fin rockard och bröstsele.

Våren 2012 så började med att träna för bästa T och det gick stadig framåt ocjh vi fick mycket beröm och uppmuntran. Det var jätteroligt men galoppen var inte lätt i nått varv. Sen i april så bytte vi stall och det blev en period med tappskor och han reagerade på havre, när jag väl kommit fram till att det var havren så började gå bättre och träningen för T fortsatte. Högergaloppen började komma men inte vänster. Vi kom iväg på en körträning för en bra körtränare som ville köpa Atte om han blir till salu nångång, bättre betyg kan man ju inte få.

Sommaren så gjorde vi vår tävlingsdebut i körning, dressyren gick okej för vara första gången och en felkörning vart det. Precisionen gick över förväntan med inte en boll ner på 13 portar men ganska trött Atte så en del tidsfel men klart godkänd tävling. Jag var grymt nöjd med resultatet och att vi vågade ut på lokal körtävling. Resten av sommaren bestog mest av vila då jag flyttade upp till Östersund och det tog en månad innan jag fick upp honom. Equiterapeut var ute och hittade han var stel vid höftknölen på ena sidan som gjorde att inte riktigt fick fram vänster bakben = svårt för den galoppen.

Hösten började väl med Atte kom upp med lastbil till Norrland i slutet på augusti. Bodde in oss i nya stallet och trivdes bra. Vi masserade och stretchade och jobbade med galoppen i tömkörning och longering och det lossnade i höger men svårare i vänster. Vi var med på en rolig träninghelg på ridskolan med lunch, middag och filmning när vi red. Det gav blodad tand och det börjar lossna lite grann med vänster galoppen nu. Vi var med på klubbtävling i dressyr och hoppning! Ja även om det var 30 cm i hoppningen så deltog vi och fick rosett. Ävedn med i brukskörning som tyvärr slutade med att han fick benet över skakeln och fick lite panik. Kunde dock spänna för ganska omgående igen. Debuterade bruksridning och det var så skoj och det vill vi verkligen testa igen och utveckla oss i.

Vinter har vi haft oflyt, först var det som med körolyckan med ont i kroppen, sår och trasig vagn. Vagnen väntar fortfarande på nya skalkar. Efter olyckan fick vi back ett par steg och jag jobbar med att få tillbaks känslan i ridningen. Blev en lektion för A på Tanne innan jul uppehåll. Vänster galoppen fungerar numera på kommando i longeringen/tömkörning så snart skall vi sätta den uppsuttet med.

Så här såg årets mål ut:

Atari:
Befästa galoppen så den verkligen sitter.
Inte helt i mål men nära
Börja tävla i dressyr ev bruksridning och lättare körtävling.
Debuterat lokal dressyrkörning och precision. DM bruksridning samt klubbtävling dressyr och hoppning.
Lära oss sidvärtsrörelser i tömkörningen
Tyvärr inte jobbat på det
Svenska fjordhästföreningens prestationsmedalj brons i dressyr. (Tre godkända LC:2 krävs)
Tyvärr inte
Köpa bättre vagn och sele
Inköpt både fin rockard och fin sele

Jag:
BE-kort
Inte försökt då det varit massa annat

Torsdagen den 27:e så var det dags att klippa honom igen. Han skulle egentligen behövt bli klippt för länge sen men mina skär fungerade inte men nu är de nyslipade. Klippte helklippning och lämnade benen och fyrkant på ryggen. Sen kom vi till huvudet och Atte ville inte riktigt vara med så han går emot mig och jag hinner inte få bort klippmaskinen så han får den rakt i i bogen (ovanför frambenet på sidan) och det blir ett djupt jack som det började rinna lite blod från. Tvättade med vatten så gott jag kunde och la ner klippningen. Satte på innertäcket som täcker såret så det inte kommer in spån i det. Kände mig som världens taskigaste matte.

Fredagen den 28:e så kollade jag såret när jag kom och det var lite svullet runt om men såg okej ut. Longerade honom på volten för kolla om han var påverkad av såret men inte alls och han fattade bägge galopperna fint.

Igår så var busväder och lite typiskt när man skall iväg och hämta hö. Började med skotta fram trailen och ta bort snön på taket. Sen for vi iväg och hämtade ett lass med löspressat hö. Som tur så fick vi igång elevatorn så gick ju snabbt och smidigt att få upp det på loftet då vi var tre personer. Sen var vi iväg och hämtade ett till lass med det får var i transporten så länge. Tog sen in Atte och satte på tömkörningskitet och gick till ridhuset. Som tur var så var det bara en ponny där inne så vi tömkörde på ena volten. Gick faktiskt bra fast jag glömde pisken och Atte lyssnade verkligen bra. Västergaloppen satt först jättebra sen var han lite slarvig men sen bättre igen och som sagt han tog det på röstkommando. Höger så var han bra men lite lat. Skrittade lite och tog lite övergångar. Sen gick ponny ut och jag tänkte ta en sista vänstergalopp men nu var han nog trött för nu gick det inte. Var väldig nöjd med passet ändå. Började smöja läder och när jag var klar så hade jag smörjt 3 träns, 2 lädergrimmor, tömkörningsgjorden och hela selen dvs alt läder utom sadel. Sen kände jag mig nöjd och hungrig efter 7 timmar i stallet så åkte hem och tog en promenad.

Idag söndag så var jag först och kollade på M i stallet som hoppade clearround på sin ponny. Som tur var så slutade det regna/hagla (tyvärr plusgrader) under tiden så jag kunde rida ut med sällskap efter det. Red en tur runt myren och Atte skötte sig bra. Jag måste bara tänka på att våga släppa på han lite och inte sitta och hålla. Jag låg först och skulle galoppera upp för en backe och fick driva för han skulle galoppera. Sen på rakan hem så var han lite spänd men det var nog mitt fel, gillar inte den biten sen körolyckan och han sprang iväg lite men gick bra. Idag varade såret lite grann efter ridningen men ser fortfarande bra ut så låter det vara och är inte där och pillar i onödan.

Året känns som det slutar ganska bra ändå, känslan är på väg tillbaks och efter nyår skall vi sätta igång med lektioner för A igen. Skall försöka få tag i hjälp med körningen med. Bästa av allt är att jag också lagt handpenning på en fin lägenhet. Så den 15 januari skall affären göras klar och jag får nycklar och det skall bli så otroligt skönt med eget boende igen efter ett halvår med andrahandsboende.

Blev långt men hoppas att nån orkade läsa.

Gott Nytt År!

  • Kommentarer(1)//atari.hovar.com/#post246

Välbehövlig vila!

Fjordingen AtariSkapad av Linda ons, december 26, 2012 21:35

Söndagen den 16:e så red jag en sväng på volten. Det var ganska lagom med snö på volten så travade lite och tog nån högergalopp och fick en bra känsla. Sen åkte jag till Stockholm och jobbade i två dagar för sen fortsätta med familjen till Riga med båten. Mamma fyllde 60 år så bjöd syrran med familj, mig och lillebror på resan. Vi hade trevligt på båten och i Riga fick vi en privat guidening av staden som avslutades på kaffe med te och shot av deras inhemska dryck Riga Svarta balsam. Var väldigt lite folk på båten men lika trevlig hade vi för det. Vid hemresan så vart det julklappshopping i Stockholm och sen dagen efter hade vi julafton och så åkte jag hem på söndagen den 23:e. Hann med en kort stopp på Hööks och Horze men vart bara köpte smörjmedel för läder och en rånarluva att ha under hjälmen kalla dagar. I julklapp så fick jag lite skoj som kamouflagefärgade benlindor och en tävlingskavaj som var hästrelaterat och så en kokbok och fårskinn. Dock fick jag lämna kvar lite saker i Stockholm för fick inte med mig allt på tåget hem. Atte fick då vila i en vecka och en i stallet var snäll och mockade och fixade åt honom.

Men på julafton så var det dags att sätta igång igen och nu har det kommit ganska mycket snö här uppe så lite orolig att vi skall överanstränga frambenen i all snö så vi försöker ta det lite lugnt. Julafton blev det en promenad på cirka 30 minuter och som sagt ganska mycket snö så jag fick kämpa oxå.

Juldagen longerade jag honom på volten i alla gångarter. I vänstergalopp är han duktigare och duktigare men lite slarvig så blir lite korsgalopp och fel galopp ibland men när han väl fattar rätt så är han så fin. Höger galopp helt utan problem. Hade inspänningar som var ganska lösa.

Idag annandagen så hade jag morgonfordringen så fick lite hjälp av en tjej som var i stallet och täcka hästarna och släppa ut en del av dem. Gillar verkligen inte ha morgonfordringar och insläpp denna årstiden med alla tunga halstäcke och olika täcken beroende på hur kallt det är. Men står man i kollektiv så är det ju bara stå ut med det och i övrigt trivs jag ju i stallet. Skrittade först ut en kort sväng sen red jag lite på volten i snön. Han kändes ganska pigg men stel i vänster varv men efter en veckas vila är ju det förlåtet. Högergaloppen fungerade bra men lite svårt att svänga in på volten samtidigt som man behåller galoppen. Skall rida på Tannes ridvolt nästa gång för den är ju större, inhägnad och plogad. Avslutade med en kort skrittur ute.

Känns som vilan var bra för känner inte av det där osäkra som jag kände innan julen och nu är jag taggad på komma igång igen och verkligen träna. Men som sagt lite rädd för överanstränga benen på honom i snön. Längtar tills efter nyår då vi skall komma igång med ridlektionerna för A igen och försöka rida en gång i veckan.

God fortsättning till er alla!

  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post245
Nästa »