Atari´s blogg!

Atari´s blogg!

Atari´s blogg!

Denna bloggen handlar om fjordhästen Atari som är född 2006 e: Kim Hero 221 u: Tindra 3093 ue: Knast Halsneas 173 i bloggen kan även Gusten född 83 e: Ene 55 u: Freja 1828 ue: Frippe 91 nämnas. Atari är min framtida allround och tävlingshäst och Gusten var min första häst som jag ägt. Gusten togs bort pga ålder hösten 2011 då hann var 28 år gammal, han kommer alltid ha en speciellt plats i mitt hjärta

Motionerat bägge samtidigt!

BusSkapad av Linda ons, december 30, 2009 08:42

Igår var det riktigt kallt och hästarna hade precis fått komma in lite tidigaren när jag kommit till stallet. Ställde ut bägge på gången och mockade boxarna. Sen jag jag bägge i varsin hand och gick till volten. Som vanligt är Atte lite grinig när man leder bägge men inget att bry sig om. Gick till volten och släppte bägge och manade på dem lite. blve trav lite upp och ner på volten. Atte gick först och blockade vägen för Gurra så blev bara trav men de gånger Gurra kom först var det rejs i galopp och då kunde Atte oxå hänga på. Var kul att se dem men tror Gurra tyckte det var skojigast faktiskt och han ville galloppera mest. Försökte fota lite med de flesta var väldigt mörka och oskarpa men la upp ett par bilder ändå. Höll inte på så länge utan gick tillbaks till stallet. precis utanför stallet så släppte jag Gurra och ledde in Atte i boxen, tänkte att Gurra brukar ju alltid hänga på. mwn inte igår han gick åt andra hållet, var ju skoj att vara ute. Som tur var sambon där ute och kollade att Gurra inte smet iväg. Gav dem lite hö innan jag släkte stallet och åkte hem.

Gott Nytt År!

  • Kommentarer(3)//atari.hovar.com/#post92

Betessläpp!!!

BusSkapad av Linda tis, juni 02, 2009 22:05

Söndagen så ringde väckarklocka riktigt tidigt, redan 05:50. Var bara kliva upp och äta frukost och ut i bilen. Det var ganska skönt för det var ingen trafik så var bara att gasa lite och hög volym på stereon :D Möte upp P och A nere hos lösdrifthästarna redan 06:35, meningen var att flytta upp dem till sommarhagen innan alla andra hästar. När jag kom ner dit så låg de två ettåringarna ner och vilade och Atte åt. Fick dra upp de små och ledde dem bort mot sommarhagen. Släppte in dem och de var så glada och sprang runt i galopp. Saktade av och Atte passade på att tugga lite gräs och sen var det fart igen. Härligt att se hästarna så glada. Lämnade dem där och tog ut stoet och ena valacken som skall gå i hagen bredvid. Det vart också glada men sprang lite riktigt lika mycket. Sen var det dags för övriga valacker att få komma ut till unghästarna. Nu vart det livat värre och full fart fram och tillbaks i hagen. Vi ett tillfälle så kom de förbi oss där vi stod och tittade och Atte var alldeles mörk av svett och det fanns inte en torr fläck på hela hästen men glad var han. Dagen var riktigt varm så inte så konstigt att han var genomsvettig. Sen gjorde han lite typiska fjording saker, springer gärnet och när de stannar så passar han på att tugga på det gräset han har i munnen, sötnosen! Nu var det totalt 6 hästar i hagen i lite blandande åldrar. När de sprungit ett tag så började de bli nyfikna på varandra och vissa fick inte hälsa alls, en äldre valack höll borta unghingstarna från sin kompis. Lilla L som älskar Atte övergav honom och tydde sig till en skimmeltravare istället. Atte höll hårt i lilla F istället så två och två vart de.

När alla hästar var ute så installerade vi el aggregatet och hämtade vatten till alla hagar. Sen gick vi runt och mätte så var el över allt. På bortre delen utanför hagen så går ett djupt dike och på ett ställe så kan man gå över på en gräsövergång där är det öppet för hästarna så hagen fortsätter på andra sidan. När vi stod och testade staketet och ratade så hade de två äldre valackerna gått över där och resterande fyra var kvar i första delen. Då var det ganska intressant för lilla L började att hoppa upp på skimmel och den sa inte till att det ej var okey. Tillslut var det Atte som började jaga L och sa att han skulle uppföra sig. Sen när det var lugnt igen går Atte till gräsövergången och tittar några sekunder och bestämmer att det där var ju inget farligt och går över, sen fortsätter han förbi de andra hästarna och går till ena hörnet och kollar på grannstallet hästar som går ganska nära. Sen gick han runt lite där och tittade sen började han nosa på det de två äldre valackerna och lite pip blev det men gick bra. Kul att se Atte för han är väldigt sällskaplig men kan gå helt på egna upptäcktsfärder (han gjorde likadant när han var på inkörning hos C). Vi stod och tittade på hästarna ett tag men gick sen tillbaks till stallet. Innan jag åkte hem så såg jag att Atte gick med lilla F igen. Tycker det är bra att han kan umgås med alla.

Hade med mig filmkameran och filmade lite när de sprang så skall försöka redigera det med sambons hjälp i helgen och lägga upp det på nätet.

Måndagen så behövde jag egentligen inte åka ut för nu har han ju vila under juni. Men ville se att allt var bra så åkte ut iallfall. Det var supervarmt när jag kom till hagen, det stora minuset är att det inte finns skugga ett par timmar på förmiddagen i hagen. Vissa hästar låg ner när jag kom och nästa alla stod tillsammans. Hälsade på Atte och kände igenom benen sen märker jag att han stor och flåsar med stora näsborrar, precis som de kan göra när de sprungit järnet men det var lugnt när jag kom. Tankarna gick fort till fång eller kolik, inte bra nått av dem. Var bara att hämta grimman och gå till stallet. I hagen ville han inte riktigt få utan stannade och man fick övertala honom. Men direkt utanför hagen var han pigg och sig själv igen. Väl inne så tempade jag honom och det visade 38,1 grader så inge fara där. Tog vatten och svamp och svampade av honom och lät han gå in i ena boxen. Sen stod och studerade honom, men han kliade bara rumpan och gnäggade en gång efter kompisarna, helt lugn och inte alls nått konstigt. Andningen gick ner ganska omgående när vi kom in med så antar att det var lite av värmeslag antar jag. Han fick vara inne cirka 15-20 minuter sen släppte jag ut honom igen och han gick glatt mot hagen. Släppte in honom och han travade ganska snabbt till lilla F. Så skönt att det inte var nått ”fel”. Får hålla koll på honom varma dagar och ta honom lite då så han får lite skugga. Trist att det inte finns skugga när det betalas mycket pengar för denna hagen men det är det och man får göra det bästa av det hela.

Förresten håll tummarna för mig på torsdag, då skall jag ha möte med arbetsgivaren och facket. Får se hur sommaren ser ut efter det.

  • Kommentarer(1)//atari.hovar.com/#post47

Vattenträning och Djurgårdsritt!

BusSkapad av Linda sön, april 26, 2009 21:18

Onsdags åkte jag ut till stallet. Pliokcade in honom och band upp honom utanför stallet. Drog fram min rockard och tränade lite på att in in i skaklarna så han står med bakhvarna mellan skaklarna och sen går vi steg för steg i sidleds tills vi står rakt i vagnen. Vissa gånger så är han för snabb och traskar ut med bakhovarna och andra gånger så går det bra, men han börjar förstå vad jag är ute efter och vad han skall göra.

Borstade av honom och satte på benskdd, kapsonet och longerlina och gick till volten. Longerade honom några minuter i baggevarven, han svarade ganska dåligt på kapsonet och gillade inte riktigt det. Vi travade över en bom som låg på marken med, det har kommit två bommar till volten men tyvärr inget att lägga upp dem på. Sen var det dags för lite test med presening. La den först på marken så vi gick över den och inga beskymmer alls, la den på ryggen och till slut på halsen och så gick vi med den. Inte alls nått farligt tyckte Atte, bra tyckte matte.

Väl i stallet så passde vi på att klippa manen för den var alldeles för lång. Blev inte så toppen bra men kortare iallafall. När vi ändå var i farten så tyckte jag att vi måste börja träna på vattenslangen då jag vet att han ogillar den. Måste kunna dusha honom till utställningen i augusti. In i vattenspiltan och satte fast honom och tog fram slangen, ännu lugn. Sen började vattent rinna och han var fortfrande lung men han han insåg att jag skulle spruta på benen så var det annan femma, började steppa runt lite och vips så sog han på fel håll och drog sönder grimskaften. Det är det endä jag sett han rädd för så är det vattenslang dock ej slängen i sig utan bara när man skall spruta på honom. Nåja av med vatten och tillbaks med Atte som nu var ganska ängslig och ville inte så stå still i vattenspiltan. Övade på att gå in och ut och stå där inne utan vatten ett tag. När han var lugn så la vi ner och gick ut till hagen igen. På nått sätt så måste jag lista ut hur ja skall få honom orädd för vattenslang.

Atte undersöker vagnen

Undersöker preseningen

Atte i hagen med lilla F

Torsdag & fredag var det utbildning på jobbet och jag jobbade över så blev inget stall.

Lördagen så var det varmt och riktigt skönt ute. Åkte ut och stog u ahgen ett tag och pratade med P. Plockade upp honom och band fast honom utanför stallet. Sadlade och sen kom P utt från lösdriften så vi pratade en del. Atte gick runt stolpen lite sen stog han mest still och halvsov, bra tecken att det kan stå still och vila så. Satte på dressyrsadeln, träns och skyddsväst påmig själv. Promnerade upp i skogen och runda på ca 15 minuter och gick sedan til volen. Provade att hoppa upp från marken med vad svårt det var, pinsamt värre fick jag sänka stigbygeln 4 hål för komma upp (med mitt onda knä). Red ett par minuter i skritt, kollade av att det gick att stanna och svänga lite. Han fick ett par stopp men gicke ganska bra att få igång han dock så är han ganska vinglig och lite svårtstyrd. Provade att trava lite längst ena långsidan och sakta av gick rikitigt bra. Höll inte på så länge utan var ganska nöjd där, dock så går han och krullar ihop halsen en del så känns lite skumt men det blir nog bra. Är så skoj att känna att det går frammåt med Atte, vilken känsla att få rida igen.

Idag söndag så var det ett försenat 20-års jubileum för Stockholm-Uppsala fjordhästförening och de skulle firas med en tur på djurgården inne i stockholm stad. Det var sex hästar som deltog varav två kördes. Jag fick nöjet att åka med i ena vagnen. Sen stannade vi på ett ställe där vi skulle fika, jag och en till stannade kvar där medans gänget fortsatte på ca 1-1,5 timmer tur på djurgåren. När de kom tillbaks var det korvgrillning som gällde. Sen bar det iväg till transporterna med, då åkte jag med andra körparet. Skoj var det och riktigt fint sommarväder som gjorde att det var fullt med folk ut och de flesta tittade på oss och såg glada ut. Vart riktigt sugen på att göra detta med Atte. Får försöka få detta till en tradition så nästa år kan man var med.

  • Kommentarer(1)//atari.hovar.com/#post38

Halvtokigt tömkörningspass

BusSkapad av Linda lör, februari 28, 2009 18:34
I onsdags var jag ute i stallet efter jobbet. Var faktiskt ljust ute när jag kom dit. Traskade ner till lösdriften på en gång för hämta Atte. Satte på grimman på honom och gick mot grinden, lilla F gick precis bakom och ville följa med. Atte blev ganska irriterad på detta och sa till F men han gick där ändå. I hagen har vi som en sluss vid grinden så jag går ut genom första grinden till en minihage och sen ut till vägen. Den är skitbra att vi har för oftast hänger småttingarna på när jag skall ut med Atte med de brukar alltid stanna i stora hagen. Denna dagen så rusade F med och ville sen inte tillbaks till stora hagen. Till slut så fick jag in honom och stängde bakom så jag och Atte kunde gå upp till stallet.

Drag av massa päls med ryktstenen och borstade av honom. Sen på med tömkörningjorden, tömmar och träns och tog pisken i handen och gick ut. Då var det mörkt, tur att det finns lyse på volten. På volten så hade nån plogat en bred remsa i mitten och den snön de plogat bort där var upptryckt mot staketet på ena kortsidan och så stog det en övergiven traktor på nästan på mitten av volten. Först tänkte jag ge upp men va fasen detta blir träning. Ledde runt han lite först och han hittade en stor snöhög där han dök ner med huvudet och kliade sig, ganska gulligt. Gick över till själva tömkörningen och den var väl bitvis okej och bitvis katastrof. Det var ganska vingligt och jag tappade lite på yttertömmen ibland och då var det inte lätt för Atte. Sen ville han dra ner huvudet varje gång vi gick in på snön så fick säga till på skärpen ett par gånger.m Hon drogs oxå mot traktorn för den ville han ju kolla på. Han var pigg idag så vi travade en del och jäklar vad han tog i på snötäckta delarna, fick springa som en tok där bakom för hänga med. Hoppas man kan få till sån trav på utställningarna i sommar. Märktes att vi haft ett uppehåll för styrningen och stoppen var okej men inte så snabba alltid. Men vi hade skoj och jag skrattade högt åt oss och var glad att det inte stog en tränare och tittade på oss. På slutet kom jag på att jag skulle försöka longera honom lite, tidigare har han inte förstått detta med longering och varför han skall gå en bit i från mig. Hade långt grimskaft nu och så startade vi i skritt sen drog jag mig bort och när han började gå mot mig så viftade jag lite mellan oss med pisken och då gick han kvar. Så lyckades hålla honom där ute och även tranva några varv. Till och med ett par stopp och starter fungerade bra. Sen så tyckte jag det räckte för dagen. Vet inte exakt i minuter vi hållit på totalt men bägge verkade ganska nöjda. Så gick till stallet igen och kläde av all utrustning. Satte på honom mina nya kamouflage transportskydd, de satt ganska bra men var nästan lite stor men tror de sätter till sig lite. Tog två bilder med transportskydden på men kameran försvann någonstans på vägen hem så måste hitta den. Han var så fin i sina nya skydd, nu saknas bara ett passade täcke till dem. Vet vi vart man kan få tag i det så tipsa mig gärna. Sen fick han ut till de andra igen i lösdriften.

Igår torsdag var det vila igen.

  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post26

Busat lite...

BusSkapad av Linda tor, oktober 16, 2008 20:45
Idag så hade det regnat hela morgonen så när jag kom till hagen så hittade jag en blött fjordis. Stog och klappade och gosade med han en stund. Fölis kom och bråkade ett par gånger men sen kom Atte tillbaks till mig. Efter en stund så gick han iväg bara så funderade på vart han gick. Såg att han gick och ställde sig vid grinden och markerade att nu skall vi ut och hitta på nått. Jag gick bort till en annan del av hagen för kolla lite. Hagen är nästan som två delar, en med massa träd och där finns oxå vindskyddet och så en öppen del. Ställde mig mitt på den öppna delen med ryggen emot Atte, helt plötsligt så hör jag hur han springer och vänder mig om. Då kommer han i galopp mot mig och halkar lite i leran, hur söt som helst. Han ansiktsutryck sa att varför står du här. Sen så busade vi tillsammns lite, jag sprng lite mot grinden och han backade och skuttade. Då vart fölis intresserad så han kom och kollade. Sen försvann Atte och fölen in bland trädena igen och jag gick upp till stallet. Skoj att se att han har så vilja att göra saker, inte en häst som man bara låter stå i hagen flera dagar. Har hört om många fjordisar som är så, de vill arbeta och hitta på saker inte bara gå och skrutta i en hage.

Var och hämtade en sadel igår med, köpt en allroundsadel med vid bom på tradera för 316 kronor med stigbyglar och stigläder. Såg faktiskt helt okej ut, för det priset kan man ju inte förvänta sig allt för mycket. Tänkte ha den till inridningen sen åka till sadelmakare och köpa en ordentlig som man fått hjälp att prova ut. Var uppe på vinden och letade efter sadelgjord så skall prova sadeln i morgon. Atte har haft sadel på sig en gång innan och då reagerade han inte alls på den.

Allt för denna gången!

/Linda

  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post2