Atari´s blogg!

Atari´s blogg!

Atari´s blogg!

Denna bloggen handlar om fjordhästen Atari som är född 2006 e: Kim Hero 221 u: Tindra 3093 ue: Knast Halsneas 173 i bloggen kan även Gusten född 83 e: Ene 55 u: Freja 1828 ue: Frippe 91 nämnas. Atari är min framtida allround och tävlingshäst och Gusten var min första häst som jag ägt. Gusten togs bort pga ålder hösten 2011 då hann var 28 år gammal, han kommer alltid ha en speciellt plats i mitt hjärta

RIP Älskade Gusten!

GustenSkapad av Linda mån, september 05, 2011 12:05

Min älskade Gusten 1983-2011 finns inte mer. Augusti 1998 köpte jag honom efter ha hyrt honom ett par månader. Sen dess har han varit min bästa vän och vi har gjort ganska mycket tillsammans. Våran största framgång var när vi red Lake Siljan Challange Ride, en orienteringstävling där man red ca 20 mil på en helg. Vi klarade denna tuffa ritten när Gusten var 20 år medans distanstänade araber fick startförbud av veterinären. Även ridit ett 30 tal dressyrtävlingar bland stora hästar, bland dessa hamnade vi i deras klubbtidningar två gånger. Nån distanstävlingar har oxå hunnit med. Förrutom detta har vi hunnit med andra skoj saker och självklart har det varit en del dåliga minnen med men jag tänker mest på de roliga. Gusten har även varit en häst som påverkat många i min omgivning, syrrans man red mycket på Gusten när han började rida. En kompis red ut och Gurra slängde av henne men hon landade på fötterna, då backar Gurra så klart så hon trillade och satte sig i en vattenpöl det är så typiskt Gurra. Även fått många kommentarer från folk som absolut inte gillar fjordingar men som tycker om Gurra och som tänkt om efter träffat honom. Under min tid har han varit ganska frisk och skadefri, en kolik, en hovledsinflammation och ink som besvärat men dat har varit allt. Tror att Gurra skulle kunna levt ett par år till men pga många omständigheter så fick han sluta sina dagar efter en skön sommar tillsammans med sin kompis Atari. Kommer sakna dig för alltid och du kommer aldrig bli bortglömd!!!

Tisdagen var riktigt jobbig dag, Gurras i sista dag i livet. Jag var uppe i hagen en bra stund och gosade med hästarna och bara stog och tittade på dem. På kvällen så kom exsambon och vi tog Gurra till volten. Fotade och filmade lite när jag red och tog sista galoppen på min underbara häst. Sen släppte vi in Atte på volten och så fotade vi dem lite när de sprang. Var lite halt på volten så Atte gick omkull, bakbenen gled åt sidan och helt plötsligt så låg han med benen i luften. Han reste sig snabbt och var så förvånade men sprang vidare. Försökte få bild på dem tillsammans när de stog uppställda men lättare sagt än gjort med en kamera skygg häst. Har nog fotat 30-40 bilder på Gurra sista dagarna med blandade resultat.

Onsdagen och dagen D. Gick upp 4:20 och for till stallet. Morgonfodrade alla hästar och tog Gurra. Han fick hälsa på Atte en sista gång och sen gick vi bort mot transporten och Atte gnäggade. Tog en minipromis med Gurra i en halvdimmig morgon, urmysigt. Lastade och resan gick bra. Kom ett par minuter tidigt till slakteriet, väntade ett par minuter sen kom veterinären och jag lastade ur. Fick beröm för hans hull. Sen kom en kille och hämtade Gurra, jag en tjej gick in p kontoret och skrev papper. Gick ut till bilen för hämta en sak och kollade runt hörnet och då låg Gurra på backen, såg fridfull ut men en röd fläck i pannan. Då var det svårt att hålla tårarna borta. Gjorde klart allt och sen satte jag mig i bilen och åkte iväg. Tror jag var där max 20 minuter och det var väldigt proffsiga människor och förstående människor där. I bilen så kom alla tårar och vart svårt att köra bilen. Åkte hem till syrran när jag var i närheten och fikade. På eftermiddagen så var jag i stallet och lämnade transporten och hälsade på Atte som flyttat in i stallet och står brevid stallägarens tvååring. På kvällen blev jag bjuden på middag av en kompis och så fort jag var runt folk så var det okej men så fort jag var själv så satt jag bara och grät.

Atte har blivit tömkörd två dagar längst vägarna och en dag på volten. På volten skulle vi träna lite galopp och fick två bra fattningar sen kunde han helt plötsliga inte galoppera mer. Få den hästen att galoppera fint på volt och under ryttar kommer ge mig gråa hår. En dag red jag på volten och red många olika vägarna med serpentiner och öka/minska volter. Han kändes fin för stått ett tag, var dock lite stel i ena sidan men det skall vi försöka fixa till.

Kanska skönt att ha Atte i stallet dennavintern. Har en hylla med ryktlådan och benskydden precis utanför boxen och kan ställa upp honom på gången för snabbt mocka boxen. Han har oxå blivit ihopsläppt med stallägarens tvååriga halvblodsvalack. Det var ganska lugnt ihopsläpp, de sprang ett halvt varv sen kliade på varandra. Kommer troligtvis få kleta lite smaka äkligt på manene och på täckena i vinter så de överlever.

Kändes som förra veckan var semesterveckan från helvetet men Gustens död, displayen på min nya systemkamera går sönder, stationära datorn gick sönder och nu ominstallerad men går inte installera grafiken så allt är så stort och jobbigt. Vita finbilen går sönder samma dag som besiktningen så kommer in där och det verkligen droppar både bensin och olja på besiktningskillarna (behöver jag ens säga att den inte gick igenom), hästtransporten gick inte heller igenom. Elhissen på förrardörren i bilen har oxå gått sönder. Kändes om allt gick i emot en och trodde jag inte kunde känna mig mer ensam men efter Gurra är borta så vet jag att det går tydligen att känna sig ännu mer ensam. Nu är det en ny vecka och hoppas att denna blir bättre och fantastiska Atte är ju kvar. Vi får väl trava runt så länge och njuta av det just nu.

  • Kommentarer(5)//atari.hovar.com/#post187

Näst sista ridturen!

GustenSkapad av Linda tis, augusti 30, 2011 10:56

veckan jag varit på semester har hästarna haft det bra på bete. Atte har behållit boots och skona på. L red han en dag oxå annars har de vilat. Jag hade det bra hos mina sältingat och ätit mat och fikat så det räcker för en månad framåt. En av höjdpunkterna var Rix FM festival på Malmö festivalen. Vilket jubel det var när Chris Medina kom ut och sjöng sin låt What are words

http://www.youtube.com/watch?v=nQY4dIxY1H4&ob=av2e

Lördagen så han jag inte med stallet då mamma och lillebror var på Gröna Lund, sjukt mycket köer men länge sedan jag skrattade så mycket. Mamma vann 4 kg Gott & blandat och jag vann 2 kg Dumle.

Söndagen så hade vi stallmöte och planerade in höstens fodringar. Pratade lite allmänt om stallet med. Atte kommer få flytta in i stallet och stå bredvid stallägarens tvååriga valack, dessa skall även dela hage är det tänkt. Bra för Atte att få sällskap och 2-åringen att fostras lite. Efter mötet så gick stallägaren och jag upp till volten och släppte Gurra och Atte där. hon jagade på dem lite ibland och jag fotade. Var tyvärr ganska suddiga bilder men nån okej.

Måndagen så släppte jag Atte i hans vinterhage och tog in Gurra i stallet. En lugn uteritt stog på schemat. Dock hade Gurra andra planer och stod och skrek hela tiden efter Atte. På med sadel och gick till volten, tänkte börja där iallafall. När jag väl kom upp på den smått hysteriska Gurra var det lite bättre men skrek i ett efter Atte. Red runt i skritt och en del galopp, älskar hans galopp men skippade uteritten för den hade inte blivit lugn och skön. Han var ganska svettig, sätter vinterpäls för fullt nu. Så ner i stallet och duschade av honom och gick sen hämtade Atte. Släppte in Gurra i sommarhagen och släppte Atte på volten så han fick busa av sig lite en stund. Sen fick även Atte komma ut på betet. Stod och kollade en stund på dem innan jag åkte hem.

Idag är det inte långt till tårarna, dagen för sista ridturen och sista dagen med Gurra för i morgonbitti så bär det av till slakteriet. Ganska skönt att inte ha en plats hemma dör han dog.


  • Kommentarer(2)//atari.hovar.com/#post186

Gusten hemma!!!

GustenSkapad av Linda ons, juni 29, 2011 11:30

Lördagen så provred mamman till en i stallet Atte på volten. Trots att han har vilat ett par dagar så var han lugn och snäll. De skrittade runt och travade lite och efter en stund så var hon nöjd så skrittade av.


Söndagen var en hästfridag då vi firade min och pappas födelsedag hemma hos pappa med middag och tårta. Vart presentkort på Ikea till in blivande soffa.


Måndagen så åkte jag förbi stallet och hämtade upp släpet och lastade ur min hemmasnickande hinderstöd och for sedan upp till syrran. Mockade ut boxen som var lätt gjort då han är renlig och dessutom gått på bete i tre veckor. Hängde på syrran och en annan tjej på en skrittur. Hade inga ridbyxor så kändes konstigt att rida i trekvartsbyxor och shortchaps och framför allt vaket utan säkerhetsvästen. Var väldigt mycket flugfän så hästarna vart ganska störda över det men i skogen var det lite bättre. Vart bara skritt och lite trav. Gusten som har så lång päls var toksvettig så blev en dusch sen fick han stå inne medans vi andra fikade. Sen lastade jag och åkte hem till Byrsta. Lastade ut en toksvettig Gusten som gnäggade när såg Atte och han svarade så gulligt. Gusten fick en dusch till och så passade jag på att klippa av manen som var på tok för lång. Sen fick Atte och Gurra komma ut i deras sommarhage. Atte sprang runt lite och försökte få fart på Gurra men han var mest intresserad av äta. Han hade ju varit utan mat i säkert två timmar så var ju på gränsen till ursvulten enligt Gurra själv. Så kul att ha Gusten hemma igen även om det är för en kortare tid.


Tisdagen var det dags för hovis och som tur var hade han tid att sko om Gurra oxå då det verkligen var dags att sko honom. Sist så var det inte min ordinarie hovis som skodde Atte och nu var hovis inte alls imponerad, hans fötter såg ut som stor dasslock och det satt 4or och hovis brukar sko med 1or!!! Vi tog av skorna bak och låter han gå barfot denna perioden. Tycker det är så svårt att veta vad som är rätt, vilken hovis skall man lyssna på. Bägge hovisarna har för och nackdelar. När bägge var klara så fick de komma ut igen på bete.


Atte får en lite lugnare period nu då min fot har svullnat upp igen efter ansträngt den lite mer i går och förgår. Dock måste jag rida lite i helgen som kommer då sadelmakare kommer ut på måndag och skall prova ut en ny dressyrsadel till Atte.
  • Kommentarer(1)//atari.hovar.com/#post177

Än så kan han...

GustenSkapad av Linda tor, januari 13, 2011 12:48

Lördagen: Sovmorgon vilket är så skönt att man kan fp nu för tiden. Sen åkte sambon och jag ut till syrran med trailen. Lastade av allt spån i ena boxen så nu har Gusten spån för hela våren. Tog in Gurra och borstade av han lite snabb och satte på tränset. Eftersom det blåste ute så gick vi ner till ridhuset. Satte upp barbacka och redan första stegen så märker jag att han är grymt pigg. Ber sambon stänga sargen men ångrar mig då Gurra höll på att explodera så hoppade av istället. Sen fick han springa av sig i galopp. Fångade honom och försökte hoppa upp men gick inte för han var helt vild så fick springa av sig lite till. Sen ledde jag honom en stund och så gick vi mot stallet och det var bara att hålla honom kort för han ville helst springa järnet upp till stallet. Sen fick han komma ut i hagen skitnöjd med sig själv. Kan inte annat än skratta lite åt honom, 28 år och så pigg!. Atte fick vila denna dagen.

Söndagen så red jag ut själv på Atte. Tog det säkra före det osäkra och hoppade upp på volten och gick sen ut i skogen. Hittade ut på en grusväg som vi travade en bit på sedan vände och red hem. Atte var duktig och skötte sig fast vi mötte människor och hundar. När vi nästan var hemma vid volten igen så var det folk nånstans bakom oss så då ville han springa lite fort hem så jag hoppad av och ledde hem sista 100 meter i snön. Längtar lite till barmark för det är lättare att hitta nya vägar då.

Måndag var det bara mockning och foderfixning, ingen motion.

Tisdagen: Mockade och skulle gå upp för trärampen till gödselcontainern och hinner ta ett steg och halkar och landar på bröstkrogen med troligtvis högerhanden under mig. Ont som attan gjorde det men tur i oturen var att jag fick inte gödsel på mig. Borstade av Atte och gick till volten och longerade honom i skritt och trav. Ena varvet gick bra men andra så hade jag svårt att hålla linan för det gjorde ont i handen. Sen att Atte helt har glömt bort vad sakta av, prro och stå still betyder gjorde det inte lättare. Speciellt stå still han svårt med, han skall alltid sista ordet och ta steg framåt. Men är väl bara träna och vara konsekvent som gäller. Han måste kunna stå still om han skall bli körhäst så jag kan gå runt honom och spänna för. Han var dukigt på det förut så hoppas vi hittar tillbaks det.

Onsdagen: Slutade sen eftermiddag på jobbet så var inte i stallet förens sent. Blev vila idag då jag hade ont i halsen och handen. Verkar bli lite av varannandags motion just nu men på tanke på väder och isförhållanden nu så får det nog duga i dagsläget. Även om vi kör lite varannandag nu så tror jag vi kommer upp i kondis och jobbar bort lite mage. Sen när våren och barmarken kommer så kan vi öka på med mer motion. Tror ändå att han går mer nu än i gamla stallet. Dock skulle jag vilja kunna lite trickträning/klickträning så han fick jobba med huvudet lite men jag tycker det är svårt att läsa sig till hur man jobbar så, vill att någon skall lära mig

  • Kommentarer(1)//atari.hovar.com/#post159

Flytten del1!

GustenSkapad av Linda fre, december 17, 2010 18:14

Lördagen den 11/12 så var jag, sambo, mamma och lillebror på museum och kollade på Kina´s terrakottaarme, det var intressant. Drömmen att se det på plats i Xian, Kina. Middag sen följde mamma och lillebror med till stallet och hälsade på hästarna. Fick hjälp att mocka ena boxen. Bägge hästarna vilade. Jag har släppt alla krav på motionering av dem till flytten är klar.

Söndagen 12/12 så åkte sambo med ut på morgonen. Släppte ut och fixade alla sysslor sen tog vi in bägge två och satte på lädergrimmorna och gick till volten. Jag jagade på dem och sambon fotade de. Försökte sen ställa upp dem utanför stallet och få bra bilder med men Gurra är ju så rädd för kameror så det gick ju inte så bra. Sista tillfället att fota dem tillsammans i dagsljus, några bra bilder blev det. Skall lägga upp lite bilder på min pixbox.

Måndagen: Morgonfodring. Sen in med Gurra och klippte manen, blev någelunda bra Sen på med ett täckte och gick till volten för hoppa upp barbacka. Skrittade runt lite på volten och tog en kort galopp. Sen gick vi ner till fältet där det var helt orörd snö och tog en galopp där med. Jobbigt tyckte nog Gurra men jag tyckte det var så kul samt bra medicin mot dåligt humör.

Tisdagen: kvällsfodring. Atte fick sin manklippt och se sadlade jag och testade nya läderdressyrsadelgjorden på honom, fungerade bra. Satte på Gurras träns med pullargrimma oh pessoabett och gick till volten. Det verkar fungera bra på det bettet, testade lite i skritt och trav men vill testa det i mer uteridning.

Onsdagen så åkte jag till stallet direkt efter jobbat natt. Släppte ut och fixade alla sysslor. Smörjde Gurras träns och grimma. Sen åkte jag hem och somnade framför tvn en halvtimme innan jag vaknade och fick leta efter vart kaninen gömt sig hemma. På kvällen så for jag till jobbet på julmiddag, stannade inte så länge och sen somnade jag gott på kvällen.

Igår torsdag så vaknade man till riktigt snöoväder, så typiskt. Åkte till stallet och släppte ut hästarna och fixade klart med allt. Funderade på ta en sista ridtur på Gurra men tittade ut och blåste för fullt och tänkte också att det blir ju inte sista ridturen såfall bara sista ridturen här så skippade och åkte hem. Efter lunch följde sambon med till stallet och vi skottade fram trailen och fick efter lite strul i mellanväggen också. Packade in tre spånbalar och två säckar hö i trailer. En spåbal till i bilen samt sadel, träns, regntäcke och lite andra prylar i bilen. Tog in Gurra och satte på hans fina Agria täcke som jag sparat till finare tillfälle. På med boots och transportskydd och lastade på nolltid. Resan upptill syrran tog ganska lång tid då vi tog det väldigt lugnt, vädret var ju allt annat är bra. Höll på bli påkörda av två olika bilar med, vara av en traktor körde mot rött i en korsning och hans skopa kan inte varit många centimeter från släpet. Jag satt på passagerarsätet och traktorn kom från höger och jag slängde mig till vänster för det kändes som den skulle träffa bilen och släpet sticker ju ut lite mer så vart helt säker på att det skulle smälla.

Lastade ur och spånade upp hans nya box sen fick han komma in och äta lite. Var väl inget speciellt men nytt stall det fans ju mat så inget att vara orolig över verkar han tycka. Hans boxgranne kom in men bägge bara stod och åt så inget spännande där. Gick in och fikade med syrran och tittade in Gurra sen innan vi åkte hem. Känns konstigt att lämna honom där men huvudsaken är att han lever och mår bra. Har jag ett par timmar över en dag så är det ju bara och åka dit och hälsa på. Annandag jul skall vi dit så om inte tidigare så får jag träffa honom då. Resan hem gick bra men långsamt där med. Väldigt glad att jag sällskap på denna resan. Väl i Tumba så åkte vi till billtvätten och spolade bort allt saltskit från transporten, jobbigt att se sin nyrenoverade släp nersmutsad med det. Kommer troligtvis inte åka så mycket med släpet i vinter och då blir det kortare turer så skönt att få bort det. Atte tittade runt i stallet när A tog in dem, letade troligtvis efter Gurra.

Idag fredag: Morgonfodring som vanligt. Kändes inte så farligt tomt i stallet när Gusten inte var där, vet att han har det bra. Mockade och passade på att tömma Gurras box på allt spån. Tog ett par vändor men skönt att få det gjort. Plockade in Atte och sadlade och satte på pessoabettet. Gick till volten där det ar djupt med snö efter gårdagens snöoväder. Satte upp och Atte var på hugget idag. Mycket var läskigt och det kändes som sitta på en bomb som skulle explodera vilket sekund som helst. Hade tänkt att rida ner till fältet men tvekade ett par sekunder eftersom han var så laddad me sen gick vi ner åt det hållet. I vanliga fall så skrittar han ganska långsamt men när han är detta humöret så skulle en minishettis skritta om oss på nolltid, mer strul och kast med huvudet än steg framåt. Ner på fältet kom vi och där var det djupt med snö. Tänkte om han får lite spel här så orkar han kanske inte springa så mycket i djupa snön eller så landar jag mjukt. Vågade testa lite trav men det var bara konstigt så vi höll oss till skritt. Red inte så länge då han har dåligt kondis och jobbigt med så djup snö. Under tiden vi red så gick nordisen i hagen och skrek för han var alldeles själv.


Två morgonfodringar kvar sen blir det mer fritid för min del. Söndag så flyttar både Atte och nordisen.

  • Kommentarer(1)//atari.hovar.com/#post154

Gusten

GustenSkapad av Linda lör, november 13, 2010 14:36

isdag var dagen då det skulle vara snökaos. Jag låg och sov hela dagen men var i stallet på kvällen. Sårfaligt tyckte jag inte det var men hästarna tyckte det var väldigt skönt att få komma in. Bägge vilade.

Onsdag kvällen så släppte jag bägge mina hästar på volten för se om de ville springa av sig lite. Dock tyckte bägge det var skönast att stå och klia varandra på ryggen. Så söt och Gurra får minsann sträcka lite på halsen för nå Attes rygg. Blev lite trav och galopp när jag manade på dem lite men ingen vild rodeo.

Torsdag så drog jag till stallet på dagen. Hämtade in Gurra eller nja fick nästa släppa in honom i stallet. På med sadeln och gick kort promis som uppvärmning. Sen till volten och red först i skritt på volter och fyrkant spår och även lite sidvärtsrörelser. Märker att flyttar man skänkeln lite för långt bak eller fram så får man ganska olika spårningar. Han är duktigt fast han inte är tränad. Traven är svår för honom för han känns piggare och har lättare att hålla galoppen konstigt nog, fast jobbigt med galoppen med för han har dålig kondis. Red inte så länge men tesade lite trav på slutet igen men han känns inte helt ren, han haltade ju lite i sommras men det gick över av sig själv men tror det är spår att det fortfarande. Dock så vore det lättare att säga om han är halt när man står på backen. Det är så skoj att rida Gurra för jag känner mig trygg på honom och han är trots jag inte erkännde det förrut ganska välutbildad. Dessutom så känns det som man sitter i sadeln på honom, när man rider Atte känns det som man sitter ovanför sadel och känns ostabilt. Tillbaks till Gurra, tror han har ledsnat lite på detta med motion nu faktiskt tråkigt nog, eller kanske bara på banan var ett tag sen vi red ut. Känns trist i vilket fall som helst. Han har ju gubbmage och helt utan motion blir det ju väldigt svårt att försöka hålla hullet under kontroll på honom. Atte vilade denna dagen.

Fredag var jag först och lämnade Åskar hos veterinären för kastrering och sen for iväg och släppte ut hästarna. Lite nervöst att släppa ifrån sig djuren så, förstår det som måste lämna iväg hästen hos veterinären. Sen gjorde jag nått lite osmart men bjuder på det. Åkte iväg till andra sidan stan och in på djuraffären, in och köpte största kaninburen de hade och fick hjälp att bära ut den till bilen. Packade in den i baksätet på volvo 740in och skulle stänga dörren men det saknas ca två cm. Hmm fixade och donade men fick ej igen dörren. Tills lut så lyckade jag peta in dem och stänga dörren men fick åka hem med förardörren väldigt rakryggad och ena fönsterrutan bak nere men hem kom jag med buren :) Åskar klarade operationen bra men var ganska slö resten av dagen men kom igång och åt sen. Fick flytta in i nya buren sen på kvällen.

Gusten för ett par år sedan (mobilbilder)

http://gbg-pop.pixbox.se/arkivet/synligt_33/31850000-31859999/640x480/31853003.jpg

Gusten nu  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post149

Hälta och träningsvärk!

GustenSkapad av Linda mån, augusti 30, 2010 17:54

Förra veckan vart inte så mycket med nånting egentligen. Tisdagen så jobbade jag dagtid och på kvällen när jag kom hem så hade jag sån otroligt huvudvärk. Var bara snabbt till stallet och kollade att det hade vatten. Såg att alla stod på benen sen åkte jag hem och bäddade ner mig. Onsdag till fredag var jag hemma sjuk. Kände mig bakfull och full om vart annat. Vart bara koll av vatten och snabbt av hästarna de dagarna.

Helgen har jag spenderat på livgardet i kungsängen med Hemvärns introkurs. Har övat skjutställningar och gått runt med tung stridsväst och 5,3 kilos AK4. Det var skoj men jobbigt, roligast var när vi var på skjutbanan och skött in våra vapen. Eftersom vi strått i hugande ställningar och gått ner på knä en massa så resulterade detta i träningsvärk på framsidan av lårmusklerna. Sen i bilen på väg hem så åt jag faktiskt lite godis (äter nästan inte godis numera) och det säger krach och så får jag ut ett par småbitar av en tand. Hjälp detta blir dyrt var första tanken. Men det var ”rätt” tand, tillfälliga rotfyllningen var det som gått sönder. Har tid om tre veckor för göra en rotfyllning där men skall ringa tandläkaren och se vad de säger. Nu är det ett håll där all mat fastnar. Trots detta nöjd med helgen.

Måndag så vaknar upp och känner att träningvärken är värre och på det så har jag ont i halsen. Jag som just varit sjuk. Åkte till stallet och klädde på mig ordentligt med kläder och tog in Gurra. Ryktade honom och kände igenom benen men känns ingetting. Under tiden har det börjat regna men gick till volten ändå. Lät han trav nått varv och syntes ganska omgående att han var halt på höger fram. Bytte varv och där såg man oxå att han var halt. Lät han jogga på ett par varv för se om det vart bättre eller sämre men skillnaden var marginellt bättre dock inte alls bra. Bocka och dra ett halv varv i galopp kunde han minnsann göra. Gick till stallet och gav han lite godis och släppt ut honom. Hältan syns inte i skritt men klart i trav från första steget och under veckan sen sist jag kollade har det ej blivit bättre, min magkänsla säger mig att det sitter högt uppe ev ryggen/ bogen och inte alls i själva benet. Funderar på vad jag skall göra. Ta ut distriktaren eller en annan veterinär, undra om det kan göra nått om det sitter högt upp. In till klinik och göra hältutredning är jag tveksam till. Undra om massören som kommer till Atte på söndag kan klämma lite. Kanske är det färdigtridet på honom han är ju faktiskt 27 år gammal, men frågan är om han har ont av det eller inte. Sen kommer då nästa fråga, kommer det bli värre när hans tår inne på nätterna. Det kommer jag ju få svar om ganska snart när vi stallar in. Men säga att han inte är besvärad av det, att ha en häst uppstallad som bara går i hagen är det ekonomiskt försvarbart. Visserligen är stallhyran ganska billigt men trots detta kostar det ju med hovslagare och såvidare. Enklare det vore med egen gård med eget stall. Förslag och tankar mottages gärna.

Tog in Atte och borstade av han lite. Tog på tränset och longerlina och gick en promis i regnet. Gick sen till volten. En grävmaskin höll på att gräva precis brevid volten och han stannade den. Men jag tyckte att han behöver inte stanna för våran del, han tyckte att hästen såg lite orolig ut. Bara köra vidare tycktejag, bra med lite miljöträning men tackade för hänsynen. Lät Atte trava runt lite på volten och blev lite bockningar och nått galoppsteg men han skötte sig ganska bra trots maskinen var där. Bytte varv och var samma visa här, när han busade så drev jag på honom så han fortsatte trava. Att det händer saker utanför så skall han trots detta kunna jobba på och det gjorde han ganska bra. Idag var det mer avrastning än utbildning, skippade galoppen för ville inte ha publik. Han var lite stel i ena bakbenet men han har ju inte gått på en vecka. Som sagt så kommer en massör och skall gå igenom honom på söndag, skall bli intressant och se vad hon säger. Sen fick han med lite godis och sen komma ut i hagen igen.

På tal om hage så har jag byggt en hage av kompostgaller till Åskar (kaninen) hemma i trädgården. Bra ide tyckte jag men visade sig ju att han kom ju rakt igenom hålen så fick sätta hönsgaller runt sen fungerar det. Han tycker det är jätteskoj att få komma ut och hoppa runt. Bra att kunna rasta av han lite och så han för se nått annat än sin bur, visserligen är den stor men ändå. Ingen hage jag kan lämna hon obevakad i men han har fått komma ut lite varje dag, tillochmed så släppte sambon ut han en stund i helgen när jag var borta.

  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post134

Kylig men fin morgon och velig matte...

GustenSkapad av Linda mån, januari 11, 2010 12:17

Lördag morgonen så ringer väckarklockan 06:15 kliver upp efter ha snozzat en gång. Klär på mig och kollar på ute temperaturen -17,1 grader! Nåja bar apå med kläder och ut i kyulan. Åt frukost i bilen på väg till stallet och var framme strax efter 7. Började med släppa ut hästarna, busade lite med Gurra och tog ingen grimma på honom utan bara gick brevid. Han gick ut genom dörren snällt brevid gjorde sen en avstickare till hösilag balen och tog en tugga för sen gå in hagen, så söt han är smiley Släppte ut alla utom 2 åringen som inte ville gå ut genom dörren. Såg till att alla hade mat och hällde massa varmvatten i vattenbaljorna så de kunde dricka. Sen fick jag ut 2 åringen utan beskymmer. Kanska fridfullt att titta ut på alla hästar som står och äter och det ända ljudet är deras tuggande. Mockade boxarna och sopade och fixade maten till mina. Sen funderade jag på om Gurra skulle få göra något. Tog in honom och borstade och ryktade honom medans han rastlöst försökte skrapa med hoven i golvet. Sadlade och så promenerade vi upp i skogen. Han följde snällt med men stannade och tittade upp i skogen ett par gånger. När vi kom till viltsvin stället så ville han gärna vända men vi fortsatte en bit till. Tänkte hoppa upp strax där men hittade ingen sten eller liknande så promenerad en bit till. Gick in på en stig där jag visste det fanns en sten. Hoppade upp och det var full fart hemmåt. Det gick inte och skritta ett steg utan han småtravade hela tiden så var ju bara rida lätt. Red tillbaks mot stallet och kom till en ganska lång raka och där vart det galopp. Var härligt att stå i fältsits och rulla på i galopp och känna den isande kalla vinden mot ansiktet. Bröt av och småtravade lite. Sen blev det en liten galopp till och efter den så kunde han skritta igen. Vart väldigt fort kallt av bara sitta och skritta så hoppade av och ledde sista biten hem det var ju ändå -16 grader. hemma efter cirka 45 minuter. Borstade av honom och på med täcken och släppte ut honom. Trots det var kallt så var det en underbar tur, solen sken. jag brukar vara ganska feg att rida ut men på Gurra känner jag mig trygg fast han är så pigg. Atte fick vila på lördagen. Medryttaren hade varit ute och ridit en timme på honom på fredags kvällen.

När jag tänker så här i efterhand så ör ju alltid Gurra "pigg" i skogen. I lördags gick han och tittade lite i skogen. Han kanske ser lite dåligt så han känner sig otrygg i skogen själv. Han går ju lugnt när man leder men kunde inte skritta när jag satt i sadeln. Synd att hästar inte kan prata för då hande jag frågat honom om han har dålig syn. Eller så är jag bara nojig...

  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post96
Nästa »