Atari´s blogg!

Atari´s blogg!

Atari´s blogg!

Denna bloggen handlar om fjordhästen Atari som är född 2006 e: Kim Hero 221 u: Tindra 3093 ue: Knast Halsneas 173 i bloggen kan även Gusten född 83 e: Ene 55 u: Freja 1828 ue: Frippe 91 nämnas. Atari är min framtida allround och tävlingshäst och Gusten var min första häst som jag ägt. Gusten togs bort pga ålder hösten 2011 då hann var 28 år gammal, han kommer alltid ha en speciellt plats i mitt hjärta

Finfin galopp!

ÖvrigtSkapad av Linda sön, januari 13, 2013 22:56

Tiden går så fort nu och nu till veckan kommer det vara full fart, PÅ tisdag så körs det sista med lägenhetsköpet upp och jag får tillgång till den. Sen blir det flytta saker jag har här uppe i Östersund och till helgen blir det hämta möbler och saker i Stockholm.

Atte då han är sååå pigg just nu. När man sadlar på och går ut och skall hoppa upp så kan han knappt stå still men lugnar sig när han får börja gå. Vi har ridit en del pass i ridhuset och vi koncentrerar sig på få han mjuk och följsam och så jobbar vi den del på galoppen. Höger är fattningarna fina (om jag inte slarvar) och jo jobbar på behålla den och försöka få han att hålla ihop sig i galoppen. Häromdagen så red stallkamraten oxå i ridhuset och vi hade ena delen för oss själva så fick massa tips på hur ja borde få till vänstergaloppen. Men blir fel varje gång, ett par gånger så känns det precis som han tar vänster men så blir det höger iallafall. Hmm hjälp behövs.

Tyvärr har det ej blivit några lektioner för A hade ej plats i fredag och kommande vecka är hon borta så hoppas att vi kommer igång fredagen den 25:e och kan rida regelbundet.

Har blivit nån uteritt med och det har gått bra och känslan börjar komma tillbaks men tycker inte det är skoj att rida ut själv ändå.

Rubriken då, jo longerande honom i snön på våran volt och han hade kanonfin vänstergalopp och han höll den varv efter varv och man verkligen såg hur han tog i. Så härligt att se så nu skall vi bara sätta den uppsutten med.

  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post248

Hemska veckor!

ÖvrigtSkapad av Linda mån, oktober 22, 2012 22:07

Har haft lite problem med internet i lägenheten jag hyr för tillfället och sitta och uppdatera på iPhonen har inte varit så lockande. Har inte haft så mycket att uppdatera med heller. Var nere i Stockholm på hemvärnsövning och på söndagen när jag var på väg hem så pajade nya bilen (Volvo V70XC -99) som jag köpt en vecka innan. Som tur var så pajade den precis efter jag kört förbi avfarten till Arlanda så kunde ta mig hem till syrran med bilen. För göra en lång och utdragen historia kort så vart bilen bärgad till verkstad dagen efter och jag fick tillslut ta tåget hem. Sen följde nästan två veckors bråk med säljaren om vem som skulle stå för kostnaden att laga bilen, konsumentombudsmannen var inblandat och lagen var på min sida och felet berodde på fel som säljaren gjort. Till slut så vart bilen lagad och jag fick ta tåget ner till Stockholm igen för att hämta den dock är bråket inte helt klart. Under tiden så har jag fått cykla och gå totalt en mil om dagen för ta mig till stallet, lagom skoj när det var kallt och regnade. Positivt är ju att motion nyttigt och bensinräkningen var billig. Tyvärr har bilstrulet gjort att jag missat fyra tävlingar som var inplanerade i dressyr, hoppning och körning men vi får väl ta nya tag till våren.

Hade sån tur att B som äger stallet där Atte stog skjutsade hem honom i min transport så jag fick hem honom. Så otroligt snällt tycker jag det var.

Ett par höjdpunkter när det gäller motionen av Atte:

Red en kväll i ridhuset en kväll och det var så skönt att komma in i värmen och med bra underlag. Tyvärr det en väldigt grön 5-åring där inne som reds och den hade inte helt koll på läget så man var ju hela tiden på spänn var den var så var ju tyvärr inte nån galoppträning där heller.

Spände för honom för rockarden och körde runt lite på volten. Första körningen hemma efter galoppturen när vi körde brukskörningen men det var inga problem alls. Körde runt hindrena på volten i skritt och trav men lite serpentiner och volter. Sen gav vi oss ut på en lite sväng på vägarna, första gången jag kör honom själv utanför volten men var inga bekymmer. Måste komma igång mer med körningen för det är så bra komplement till övrig träning och så är det så skoj. Dessutom med så fin vagn så måste man ju använda den.

Red lektion för E som har häst i stallet och som är utbildad på Strömsholm. Tränade mycket på grunderna och att jag skall vara still med händerna och att jag måste ha honom mer på ytterhjälperna. Vi har en del att träna på men roligt att se hur han tar och jobbar på bra och gör jag rätt så kommer formen och allt andra med, bara jag som måste lära mig rida bättre. Nu skall vi träna på och sätta grunderna ordentligt och bygga muskler i vinter. Vänstergaloppen gick ju tyvärr inte men höger fungerade hyfsat.

Har drabbats av omotivation då det är lera överallt och ridvolten är väldigt blöt och det går inte riktigt att träna på ett bra sätt och det är för halt för träna galoppen. Sen känner jag har så otur med allt på senaste att jag fegar ur inte vågar rida som jag borde och vågar inte rida ut själv. Borde verkligen ut och trava på och galoppera runt myren för bådas skull men fegar ur. Till kommande helg så hoppas jag kunna och ut och köra runt myren men helst skulle jag vilja ha sällskap men det verkar svårt.

  • Kommentarer(1)//atari.hovar.com/#post241

Fått jobbet!!!

ÖvrigtSkapad av Linda mån, juni 04, 2012 20:08

Inte mycket nytt att skriva om Atte. Onsdag förra veckan så ryckte jag in på KFÖ (krigsförbandsövning) men hemvärnet. Medryttaren hade Atte alla dagar utom fredag men han blev bara riden en gång. Övningen var väldigt blöt för det regnade typ konstant. Lördagen blev vi väckta 04:30 och var igång till ca 22:30 på kvällen. Många gånger under helgen har man funderat på varför man ens håller på med det där. Lägenheten ser ju ut som krigszoon just nu för det hänger militärsaker på tork över allt. Nu är jag väldigt trött men ingen vila denna veckan för tävlingstarten närmar sig. Har en del att fixa i veckan med få dit vagn och så.

Idag så åkte jag till stallet och hämtade Atte på betet. De släpptes ut på bete i lördags men de sover fortfarande inne på nätterna, natten till onsdag så får de börja sova ute. Vi promenerade lite på volten och sen gick vi till corallen så fick han jogga lite löst och även lite galopp. Han såg stel ut i baken speciellt i höger varv. Han var ju vilat en del sista dagarna och så har det varit riktigt dåligt väder så hoppas att det går över. När jag var i corallen kände jag hur extremt trött jag var så blev ganska kort sen fick han ut på betet igen.

Nu till rubriken, jag har sökt ett vikariat som tekniker i Östersund. Jag var utlånad i höstas till Sundsvall och trivdes som bara den så sökte tjänsten och förra veckan var jag på intervju. I morse blev jag väckt att telefonen med nyheter att jag fick jobbet. Så nu måste jag få tag i en lägenhet och en stallplats. Så har ni tips så mottages det gärna. Känns väldigt spännande!

  • Kommentarer(1)//atari.hovar.com/#post229

Tappsko x2!

ÖvrigtSkapad av Linda tis, mars 20, 2012 20:19

I söndags var jag och kollade på medryttaren som tränade för min tränare. Det gick bra och skoj att se nån annan rida honom. Såg att man måste nog hålla lite mer tempo i traven för han kan se lite seg ut, speciellt ifall man skall rida skäkelvikningar eller liknande. Fick kämpa lite med fick till lite vänstergalopp. dagen till ära hade han tappat ena framskon.

Igår så blåste det isvindar samtidigt som det snöade så gick och hälsade på Atte i hagen och höll på att frysa ihjäl på den stunden så bestämde att vila skulle vara bra. Han hade ju gått ganska hårt i tre dagar.

Idag så gick vi upp till volten och longerade i alla gångarter. Han var lite seg så tränade lite övergångar så han skulle lyssna lite mer. Högergaloppen var ganska fin men var lite lat så fick vara på han lite. Vänster så fick jag vara på honom ganska mycket för han skulle galoppera, mest fattade han fel men två gånger bytte han till rätt. Rätt som vi håller på så ser jag att han sätter ner ena bakbenet konstigt så saktar av och ser att hela skon sitter på sned, halva skon är mitt på strålen och halva skon utanför hoven. Försökte få loss den men satt stenhårt så fick leda ner han till stallet och börja bråka med skon för få loss den. Aldrig sett en sko som sitter så dåligt men som sitter så hårt. E som jobbade i stallet kom in och till slut fick vi loss den. Så nu har han två av fyra skor, en fram och en bak och hovis kommer först på måndag.

Har lite dåligt samvete för egentligen hade han behövts skos om för två veckor sedan men haft en lite fattig månade efter Göteborgsresan så han fick vänta. För en gång skull så satte jag mig själv först en månad och då skall skorna ryka. Men bara göra det bästa av situationen. Blir att avboka ridlektionen på fredag för vill inte betala om man inte kan träna fullt ut. Får se hur det blir med motionen resten av veckan, vill inte ställa av honom men vill inte slita för mycket på hovarna och så blir det lite konstigt med jobbet nu ett par dagar.

  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post219

Ullared och Göteborg Horse Show

ÖvrigtSkapad av Linda mån, februari 27, 2012 19:27

En underbar rolig helg är över men jag skall ta det i rätt ordning.

Torsdagen så åkte jag och tre kompisar ner till Ullared och sov över hos ett par fjordhästmänniskor som jag personligen inte kände. Lite roligt var att det visade sig vara den killen som hjälpte mig klippa manen på Atte när han var på riksutställningen som ettåring. Kvällen bjöd på mycket skratt, god mat och väldigt trevlig sällskap. Fick se alla hans kaniner och deras två fjordingar oxå. Ena kaninhonan var en liten ursöt hermelin som han tyckte at jag skulle ta med hem, hade det funnits nån möjlighet så hade jag gjort det.

Fredagen efter frukost så bar det väg till Gekås. Shoppade ett par timmar och åt lunch i resturangen. Vi hade ju ganska dåligt med plats i bilen så man fick tänka lite på hur mycket vi köpte. Jag fick i hop näst största bagen med prylar och var nöjd med mina fynd. Blev bland annat en vår jacka, två grimmor till syrran, blårutigt regntäcke med fleece, två stora Gekås bagar, stigläder, ridhanskar, grimskaft, plastrongnål, dressyrspö,underkläder, dvd skivor, jeans, grillbestik, tangentbord, lakan och godis. Sen for vi mot Göteborg och checkade in på bed & breakfast. Kvällen så intog vi middag på texas Long Horn dvs stor köttbit med bakad potatis och maragitas till.

Lördag så var det dags för Göteborg horse show. Förmiddagen bjöd på lite Young rides hoppning och GP ponny samt en klass med internationell hoppning. Vi intog lunch uppe i Gotica towers och åt en väldigt god men dyr räkmacka. Eftermiddagen bjöd på yttligare en internationell hoppklass och sen Grand Prix Kur som var så roligt att se. Efter teknikstrul för arrangörernas och en del nervös väntan så stod det klart att Patrik kittel stod som segrare och vi anslutade dagen med sjunga nationalsången och fick se ärevarv med Toy Story.

Söndag var upp tidigt och ner och titta på en tidshoppning och sen kom den stora höjdpunkten. Landskamp mellan Sverige och tyskland med fjordhästar. Började med att Malin Baryard och Ludger Beerbaum red dressyr på varsin fjordäst, det gick ganska bra och de fick fram ganska fin trav. Sen var det dags för körning och Rolf-Göran Bengtsson satt upp i vagnen och körde fort men missade mållinjen tyvärr. Sist så var det Douglas Lindelöw som hoppade i full fart. Trots att Malin vann dressyren och försökte på skoj muta domaren så vann Tyskland landskampen. Inslaget var så skoj att se och underbart att fjordhästen fick PR och det verkade vara ett uppskattat inslag. Ludger sa i intervjun ”They have really good character” om fjordhästarna. Sen avslutades allt med Young ride final och spännande världscup hoppning. Tyvärr ingen svenska framgångar men spännande var det allt. Det var roligt att se prisutdelningarna i de olika klasserna och många tyckte det var lite läskigt men Roffes hästar var stencoola. Mässan var man inne på ett par gånger och tittade på allt och fick även med mig lite saker som tokgrönt longerpisk med lång snärt, bok om dressyrartiklar som Jan Brink skrivit, en tröja i bomull till mig, grön grimma med matchande grimskaft, några tidningar men sen blev det inte så mycket mer. Kom hem natten mot måndag trött efter helgen men nöjd efter ett par toppendagar och fått massa av inspiration. Nästa år kommer det vara världscup finalen i Göteborg, gissa om man är sugen på köpa biljetter.

Atte då. Hela förra veckan uton en dag så fick han vila av olika anledningar. Dock så bytte han hage på lördagen till stor hage och så släppte de ihop 1 års hingstarna i hagen bredvid så de sprang en del och Atte var inte sen att hänga på och bockade för fullt.

Idag så blev det tömkörning på väldigt isig volt. Invigde nya longerpisken och blev lite invänjning att den långa snärten för har inte haft sån förrut men det verkar bra. Dock gick det inte så bra att arbeta då jag var tyvungen att kolla var jag satte fötterna för inte halka om kull och då tappar man ju fokus på hästen. Han var väldigt pigg så vi jobbade med igångsättningar och avsaktningar, halt visste han inte alls vad det betydde. Satte gramanfattning på bägge sidor och då har han en tedens att krulla ihop sig och ett par gånger så trasslade han inte sig totalt i tömmen. Även om det inte gick toppen så vart det iallfall ett pass på ca 45 minuter och vi hoppas att isen försvinner snabbt för vi skall ju träna hårt nu.

Länk till Havreppappans blogg med bilder från fjordhäst tävlingen

http://www.hippson.se/blogs/havrepappa/fjordhasttavling.htm

  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post214

Hämtat vagnen och selen!

ÖvrigtSkapad av Linda lör, februari 18, 2012 19:11

I torsdags så var det stora dagen att äntligen dags att hämta min vagn och sele. Började dagen med åka till besiktningen för ombesikta mitt släp och det första gubbarna säger när man kommer in i hallen är "Jaha då skall vi se hur det går denna gången" Det är illa när besiktningsgubbarna känner igen en. Äntligen så gick det igenom så styrde ekipaget mot Driveout i Östergötland. Sista 2 milen var mindre väg som var lite krokig och snötäckt och det var ganska halt, kändes som den biten fram och tillbaks tog lika lång tid som 15 mil på motorvägen (som var bra underlag på). Lastade in selen och vagnen som tur var precis gick in i släpet. Köpte med ett grönt underlägg till däckeln och nya bettkrockar. Väl hemma så ställde jag Atte på gången och så plockade jag upp del för del av selen och byggde ihop den. Atte väntade ganska tålmodigt medans jag fixade och donade och fick alla delar på plats. Gick sen upp till volten för tömköra lite i skritt och trav för se han med selen på honom och vad säger man allt klär en skönhet. På bilden så är det ridtränset och gamla tömmar och tänk oxå på att selen är inte inställd rätt utan bara provad. Skall bli så kul att testa selen med vagnen första gången. Dock så behöver jag medhjälpare första gången jag spänner för då jag inte riktigt van vid alla grejer på selen, är ju van vid loksele, vanlig rockard och inga draglinor. Dock kommer det dröja till efter nästa helg för på torsdag så styr jag och tre kompisar bilen mot först Ullared sen blir det en helg på Scandinavium. Första gången jag skall på de tävlingarna och det skall bli jätteskoj. Roligt blir det även att fyra fjordingar kommer tävlas av proffsryttare under ett tillfälle på söndagen.

Medryttaren red Atte förra veckan och red ut och hade mysigt. Var ute på tur över en timme, det verkar gå bra för dem och det är så skönt. L i stallet red han en dag på volten med. Själv har jag inte ridit, skäms lite men motivationen och längtat till att rida är bortblåst för stunden. Just nu gör väl saken att jag har en förkylning på g inte det bättre men hoppas att vi skall komma igång efter Göteborgsresan. Inte varit sjuk på över ett år så typiskt att man skall blir det nu när man skall åka bort.

  • Kommentarer(1)//atari.hovar.com/#post213

Medryttarannons!

ÖvrigtSkapad av Linda fre, januari 13, 2012 14:02

Har slängt ut en annons angående medryttare på blocket. Har fått ganska många svar faktiskt och flera som är intressanta. Tre skall komma och provrida och så får jag se vem det blir.


Medryttare kom igår kväll och provred. Sadlade och gick till volten och så red jag en stund. Volten var isig och lite hal men gick att trava ändå men vågade mig inte på galoppen. Red lite volter och serpentiner och för visa hur han går sen satte medryttar kandidat nr 1 upp. Blev ganska paff på en gång när hon väljer att sitta upp på okänd unghäst på isig ridvolt utan hjälm. Nåja inte mitt val att göra. Hon började trava ganska omgående i nersutten trav vilket jag oxå tyckte det var lite udda. Skrittade på volter och böjde halsen ganska mycket på innersidan. Atte måste man jobba ut så han tar yttertygeln. Fick inte toppenbra känsla men svårt att säga nått innan de andra provrider i helgen. Ena tjejen är "fjordingvan" och hon har en liten fölis som går på tillväxt på lösdrift (tror det var fjordis). Rapport hur det går kommer...


  • Kommentarer(2)//atari.hovar.com/#post208

Summering av 2011!

ÖvrigtSkapad av Linda fre, december 30, 2011 20:08

Idag så fick Atte jobba på volten med tömkörning. Jag värmde upp och försökte få han fatta rätt galopp i svåra varvet vänster, blev tyvärr bara fel galopp. E stalltjejen i stallet tog över och jobbade han en stund. Satte halvgraman på insidan och jobbade men ställa han lite utåt och sen inåt och få honom lite ur balans. Hon fick kämpa lite men till slut så tog han rätt galopp nån gång. Tror inte han orkar sätta ena bakbenet under sig så då blir det fel galopp. Sen tog jag över ingen och bytte varv till det lätta varvet. Här galopperar han snällt men fuskar lite så gjorde lite av samma jobb i detta varvet. Han är riktigt fin när han vill och inte bara springer iväg.

Tänkte lite summering av årets mål så nästa sista dagen på året.

Atari:

Lära oss galoppfattning
Fattningar kan man men inte helt hemma än så träning återstår

Grundutbildas i dressyr och även körning
Inte riktigt kommit så långt som jag velat

Hitta bett som fungerar och befästa körningen
Kimblewickbett eller jaktkandar som vissa säger fungera riktigt bra. Testar Pelham med delta i ridningen.

Träna bruksridning
Fåtal övningar backläxa på detta

Hoppa småhinder
Övat nångång men backläxa på detta med

Åka på dressyr/ körning/ tömköringskurs
Var iväg på körkurs

Vinter 11-12 galoppera barbacka i snön
Ingen snö ännu

Sist men inte minst Ha kul!
Skoj har vi haft i mellanåt

Gusten:

Leva och må bra
Fick gå sina sista två månader på bete med sin bästa kompis och hade det bra. Saknar dig Gusten mycket men ångrar inte mitt beslut. Hade jag egen gård hade det varit annorlunda!!!

Jag:

Hitta en plats där jag känner att jag vill bo och leva
Hittat en lägenhet som jag och Åskar trivs i även om den är lite liten. Vill dock flytta till Sundsvall efter jobbat där ett tag.

Året har ju inte riktigt blivit som jag tänkt. Hade förhoppningar att vi skulle komma längre med utbildningen och ev kommit iväg på någon tävling i dressyr och bruksridning. Men året har kantats av en hel del problem som många tappskor som ställt till det en del. Nu verkar det som skorna sitter som det skall och hoppas att det får fortsätta så. Annat problem som varit återkommande under sensommaren och hösten är stelheten bak. Men efter klinikbesök där det konstaterades att det inte var en hälta och skor bak så är det mycket bättre men han behöver stärkas mer bak. Min fotskada ställde till det i somras och fick ställa in dressyrkursen vi skulle åka på. Känner fortfarande av foten ibland men det går för det mesta att rida ändå.

Positiva saker är att få fått en sadel utprovad till oss. Riktigt fin och dyr men det är vi värda, en Morris & Nolan med bomvidd 35! Som jag trivs med väldigt bra. Vi har i körningen testat på lite mer precisionskörning och även testat våra första maratonhinder. Jag trodde nog aldrig jag skulle köra maraton, okej bara i skritt men dock fasta hinder. Anda positiva saker är att galoppjobbet faktiskt har gått mycket framåt och får vi bara en tränare att rida för så kommer det bli super.

Stora sorgen under året är att Gusten inte finns mer. Min bästa vän sedan jag köpte honom 1998. Vi gjorde mycket roligt tillsammans och jag har många fina minen kvar. Han fick en bra sista sommar på bete med sin bästa kompis, bättre än så kan det ju inte sluta. Avlivningen gick fort och han hann nog inte fatta vad som var på gång. Även om jag inte ångrar mitt beslut så saknar jag dig i massor! Sitter ofta hemma och tittar på tavlan av dig som hänger på vägen. Du har det bra uppe på Trapalanda där du busar med Snuggles och Scylla (syrrans travarhingst och hennes fina gråa halvblod).


  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post205
Nästa »