Atari´s blogg!

Atari´s blogg!

Atari´s blogg!

Denna bloggen handlar om fjordhästen Atari som är född 2006 e: Kim Hero 221 u: Tindra 3093 ue: Knast Halsneas 173 i bloggen kan även Gusten född 83 e: Ene 55 u: Freja 1828 ue: Frippe 91 nämnas. Atari är min framtida allround och tävlingshäst och Gusten var min första häst som jag ägt. Gusten togs bort pga ålder hösten 2011 då hann var 28 år gammal, han kommer alltid ha en speciellt plats i mitt hjärta

Årskrönika 2012!

Fjordingen AtariSkapad av Linda sön, december 30, 2012 22:33

Satt just och tänkte tillbaks på det gångna året och först tänkte jag att ingeting har hänt och vi är fortfarande på ruta ett men sen kollade jag igenom dagboken lite och det har ju faktiskt hänt en del.

Vintern så försökte vi bara hålla igång så gott vi kunde i ganska dåligt underlag. Jag köpte ny fin rockard och bröstsele.

Våren 2012 så började med att träna för bästa T och det gick stadig framåt ocjh vi fick mycket beröm och uppmuntran. Det var jätteroligt men galoppen var inte lätt i nått varv. Sen i april så bytte vi stall och det blev en period med tappskor och han reagerade på havre, när jag väl kommit fram till att det var havren så började gå bättre och träningen för T fortsatte. Högergaloppen började komma men inte vänster. Vi kom iväg på en körträning för en bra körtränare som ville köpa Atte om han blir till salu nångång, bättre betyg kan man ju inte få.

Sommaren så gjorde vi vår tävlingsdebut i körning, dressyren gick okej för vara första gången och en felkörning vart det. Precisionen gick över förväntan med inte en boll ner på 13 portar men ganska trött Atte så en del tidsfel men klart godkänd tävling. Jag var grymt nöjd med resultatet och att vi vågade ut på lokal körtävling. Resten av sommaren bestog mest av vila då jag flyttade upp till Östersund och det tog en månad innan jag fick upp honom. Equiterapeut var ute och hittade han var stel vid höftknölen på ena sidan som gjorde att inte riktigt fick fram vänster bakben = svårt för den galoppen.

Hösten började väl med Atte kom upp med lastbil till Norrland i slutet på augusti. Bodde in oss i nya stallet och trivdes bra. Vi masserade och stretchade och jobbade med galoppen i tömkörning och longering och det lossnade i höger men svårare i vänster. Vi var med på en rolig träninghelg på ridskolan med lunch, middag och filmning när vi red. Det gav blodad tand och det börjar lossna lite grann med vänster galoppen nu. Vi var med på klubbtävling i dressyr och hoppning! Ja även om det var 30 cm i hoppningen så deltog vi och fick rosett. Ävedn med i brukskörning som tyvärr slutade med att han fick benet över skakeln och fick lite panik. Kunde dock spänna för ganska omgående igen. Debuterade bruksridning och det var så skoj och det vill vi verkligen testa igen och utveckla oss i.

Vinter har vi haft oflyt, först var det som med körolyckan med ont i kroppen, sår och trasig vagn. Vagnen väntar fortfarande på nya skalkar. Efter olyckan fick vi back ett par steg och jag jobbar med att få tillbaks känslan i ridningen. Blev en lektion för A på Tanne innan jul uppehåll. Vänster galoppen fungerar numera på kommando i longeringen/tömkörning så snart skall vi sätta den uppsuttet med.

Så här såg årets mål ut:

Atari:
Befästa galoppen så den verkligen sitter.
Inte helt i mål men nära
Börja tävla i dressyr ev bruksridning och lättare körtävling.
Debuterat lokal dressyrkörning och precision. DM bruksridning samt klubbtävling dressyr och hoppning.
Lära oss sidvärtsrörelser i tömkörningen
Tyvärr inte jobbat på det
Svenska fjordhästföreningens prestationsmedalj brons i dressyr. (Tre godkända LC:2 krävs)
Tyvärr inte
Köpa bättre vagn och sele
Inköpt både fin rockard och fin sele

Jag:
BE-kort
Inte försökt då det varit massa annat

Torsdagen den 27:e så var det dags att klippa honom igen. Han skulle egentligen behövt bli klippt för länge sen men mina skär fungerade inte men nu är de nyslipade. Klippte helklippning och lämnade benen och fyrkant på ryggen. Sen kom vi till huvudet och Atte ville inte riktigt vara med så han går emot mig och jag hinner inte få bort klippmaskinen så han får den rakt i i bogen (ovanför frambenet på sidan) och det blir ett djupt jack som det började rinna lite blod från. Tvättade med vatten så gott jag kunde och la ner klippningen. Satte på innertäcket som täcker såret så det inte kommer in spån i det. Kände mig som världens taskigaste matte.

Fredagen den 28:e så kollade jag såret när jag kom och det var lite svullet runt om men såg okej ut. Longerade honom på volten för kolla om han var påverkad av såret men inte alls och han fattade bägge galopperna fint.

Igår så var busväder och lite typiskt när man skall iväg och hämta hö. Började med skotta fram trailen och ta bort snön på taket. Sen for vi iväg och hämtade ett lass med löspressat hö. Som tur så fick vi igång elevatorn så gick ju snabbt och smidigt att få upp det på loftet då vi var tre personer. Sen var vi iväg och hämtade ett till lass med det får var i transporten så länge. Tog sen in Atte och satte på tömkörningskitet och gick till ridhuset. Som tur var så var det bara en ponny där inne så vi tömkörde på ena volten. Gick faktiskt bra fast jag glömde pisken och Atte lyssnade verkligen bra. Västergaloppen satt först jättebra sen var han lite slarvig men sen bättre igen och som sagt han tog det på röstkommando. Höger så var han bra men lite lat. Skrittade lite och tog lite övergångar. Sen gick ponny ut och jag tänkte ta en sista vänstergalopp men nu var han nog trött för nu gick det inte. Var väldig nöjd med passet ändå. Började smöja läder och när jag var klar så hade jag smörjt 3 träns, 2 lädergrimmor, tömkörningsgjorden och hela selen dvs alt läder utom sadel. Sen kände jag mig nöjd och hungrig efter 7 timmar i stallet så åkte hem och tog en promenad.

Idag söndag så var jag först och kollade på M i stallet som hoppade clearround på sin ponny. Som tur var så slutade det regna/hagla (tyvärr plusgrader) under tiden så jag kunde rida ut med sällskap efter det. Red en tur runt myren och Atte skötte sig bra. Jag måste bara tänka på att våga släppa på han lite och inte sitta och hålla. Jag låg först och skulle galoppera upp för en backe och fick driva för han skulle galoppera. Sen på rakan hem så var han lite spänd men det var nog mitt fel, gillar inte den biten sen körolyckan och han sprang iväg lite men gick bra. Idag varade såret lite grann efter ridningen men ser fortfarande bra ut så låter det vara och är inte där och pillar i onödan.

Året känns som det slutar ganska bra ändå, känslan är på väg tillbaks och efter nyår skall vi sätta igång med lektioner för A igen. Skall försöka få tag i hjälp med körningen med. Bästa av allt är att jag också lagt handpenning på en fin lägenhet. Så den 15 januari skall affären göras klar och jag får nycklar och det skall bli så otroligt skönt med eget boende igen efter ett halvår med andrahandsboende.

Blev långt men hoppas att nån orkade läsa.

Gott Nytt År!

  • Kommentarer(1)//atari.hovar.com/#post246