Atari´s blogg!

Atari´s blogg!

Atari´s blogg!

Denna bloggen handlar om fjordhästen Atari som är född 2006 e: Kim Hero 221 u: Tindra 3093 ue: Knast Halsneas 173 i bloggen kan även Gusten född 83 e: Ene 55 u: Freja 1828 ue: Frippe 91 nämnas. Atari är min framtida allround och tävlingshäst och Gusten var min första häst som jag ägt. Gusten togs bort pga ålder hösten 2011 då hann var 28 år gammal, han kommer alltid ha en speciellt plats i mitt hjärta

TVå funderingar!

Fjordingen AtariSkapad av Linda fre, december 27, 2013 23:28

Helgen innan julen samt julafton så passade jag på att tömköra Atte runt på gården. Första dagen var den ganska blåsigt och det var en del vågor i vattnet så var lite att titta på så Atte sträckte lite på sig men var snäll, andra dagen lugnare och vi tränade på stopp och stå still samt gå nära saker som en lastkaj. Första dagen var det 3,60 km på 51 minuter och andra dagen 3,10 km på 45 minuter så man kan säga att jag fick lite motion också. Julafton fick vi sällskap an T (Attes hagkompis, en unghäst) och vi gick runt tillsammans och Atte fick agera stöd åt T ibland. Den dagen blev det ”bara” 2,48 km på 30 minuter. Sen var det julfirande hemma hos bästa stallkompisarna AC och L.

Juldagen så red jag i ridhuset då det var dåligt underlag ute med is överallt. Red fram i skritt och trav och sen hoppade vi kryss med sockerbitar på volt. Det är ju så lågt så Atte kliver över men det vart mest övning för mig att rida i galopp i bägge varven och inte bryta av. Jag har nån förmåga att göra nått precis innan hindret så antingen saktar han av eller så landar vi i obalans och korsgalopp. Men det gick bättre när jag kom på större volt och ”hoppade” hindret det följde med över hindret bättre. Det var ganska jobbigt för bägge oss men nyttigt och jag hoppas att jag snart kan köpa en hoppsadel så blir det lite lättare.

Annandag så hade jag insläppet av stallets 18 hästar så åkte dit på eftermiddagen så det var mörkt och isigt så blev tömkörning i ridhuset. Värmde upp i skritt och trav sen satt på inspänningar och jobbade med galoppen. Riktigt fin vänstergalopp där han satte under sig en del, den skall man bara få till under ridning också. Högergaloppen är bra men nästan lite lat där. Riktigt nöjd med hur man jobbade och det är skoj att jobba med honom.
Idag så skulle jag sticka till stallet och rida men när jag satt på jobbet så ringa AC och sa att hon mockat så det blev vila för bägge Atte och mig. Nya tag i morgon.

Har två saker jag funderat på. Första grejen är varför Atte har gått upp i vikt just nu, inte så farligt men ett par kilo och det märks när man skall spänna sadelgjorden. Han har ju gått på fri tillgång i hagen sen tidig höst och bytte kraftfoder gjorde jag för nästan två månader sedan och det får han så lite av. Måste vara att han inte gått så mycket, jag har ju varit borta en del med jobbet så blivit lite vila och sen mådde jag ganska dåligt ett par veckor innan jul så inte orkade rida då. Skall se om det går till sig om jag motionerar han lite mer. Känns lite bakvänt att han var finare på sommarbetet när mitt i vintern.

Andra grejen jag funderar på är transport. Min transport som jag haft i drygt 10 år är jag lite less på och måste byta golv på den innan den kan användas igen. Surfar nästan dagligen på transporter och fattat tycke för Cheval släp. Men sen är ju frågan om man skall köpa nytt eller begagnat. Vill ju helst köpa från firma då det är mindre strul och händer det nått så han man mer rättigheter som konsument. Min bilaffär förra året gick ju inte så bra och då köpte jag ju ändå av firma så nog med vad som gäller denna gången. Begagnade som jag sett har dock ett stort problem lastvikten. Jag vill ha så jag får in hästen och lite hö och utrustning och ändå köra lagligt. De flesta jag hittat så lär jag få tokbanta hästen eller hugga av bakbenen på honom. Köper jag nytt så får jag välja precis som jag vill ha den med alugolv, sadelkammaren, vinterdäck och hård överlucka och det bästa av allt ingen besiktning på fyra år. Totalvikten får man dessutom välja själv. Många fördelar med köpa nytt men det är ju en kostnadsfråga men på tanke att jag skall säkert ha den i tio år eller liknande. Funderingarna får fortsätta och första steget är uppkörningen för utökad B-behörighet i januari, tar jag det så får jag dra 1800 kg med min bil istället för 1370.

  • Kommentarer(0)//atari.hovar.com/#post258